Afbeelding

Petitie ‘Verbied zwaar vuurwerk snel in heel Europa’ wordt aangeboden

di 5 maart 2024 Hardenberg


De politiek moet een keuze maken eerste helft 2024, of een Europees verbod op zwaar vuurwerk of een volledig verbod op consumentenvuurwerk (in NL). Indien de politiek deze keuze niet maakt (stel dat) dan is de verwachting dat een deel van de politieagenten ander werk gaat zoeken.

Dinsdag 5 maart 2024 wordt de petitie ‘Verbied zwaar vuurwerk snel in heel Europa’ aangeboden aan de Tweede Kamer. Bij deze petitieaanbieding zal de initiatiefnemer van deze petitie Gerrit Hartholt aan de aanwezige Tweede Kamerleden proberen duidelijk te maken dat de politiek in actie moet komen op het onderwerp (zwaar) vuurwerk. Samengevat: De politiek moet een keuze maken eerste helft 2024, of een Europees verbod op zwaar vuurwerk of een volledig verbod op consumentenvuurwerk (in NL). Indien de politiek hierin geen keuze maakt en niet in acteert (stel dat) dan is de verwachting dat een deel van de politieagenten ander werk gaat zoeken, laat Gerrit Hartholt weten

Na de Oud en Nieuw vieringen van 2022/2023 en 2023/2024 werden er vanuit politiekringen noodkreten geslaakt, noodkreten waarop de politiek tot nu toe gereageerd heeft met “we durven het niet aan om te komen tot een volledig verbod op consumentenvuurwerk”. Het gevolg is dat een deel van de politieagenten en hulpverleners zich nu in de steek gelaten voelt door de politiek. De politiek moet nu leveren, doet de politiek dat eerste helft van 2024 niet in deze, dan is de verwachting dat diverse politieagenten en hulpverleners gaan overwegen om ander werk te zoeken.

Aangezien er op dit moment draagvlak is te vinden voor een Europees verbod op zwaar vuurwerk (zie het concept position paper van de demissionaire regering inzake pyrotechnics), zou de keuze niet zo moeilijk hoeven te zijn voor de politiek, maar waarom dan zo gedraald? Er is een missionaire Tweede Kamer en er is een missionair Europarlement, kom op ga aan het werk en lever.

“Opvallend in deze is ook dat er diverse veiligheidsargumenten zijn waarom een Europees verbod op zwaar vuurwerk en een verbod op de productie daarvan er moet komen, eigenlijk is het hoogst verbazingwekkend dat dat Europese verbod op zwaar vuurwerk er niet allang is als je er goed over nadenkt.

Afrondend, dit onderwerp is nou typisch zo’n voorbeeld waaruit blijkt dat Europa nu onderdeel van het probleem is, maar tegelijkertijd onderdeel van de oplossing kan zijn, en aldus de petitie onderdeel van de oplossing hoort te zijn. Geachte politiek, kies en lever”, aldus Gerrit Hartholt. 

Afbeelding
Expositieseizoen van Kunst onder de Wieken geopend Ommen 18 minuten geleden
Afbeelding
Zangavond in NGK Kerk Ommen 1 uur geleden
Afbeelding
Dames zaalvoetbalteam zoekt speelsters Sport Ingezonden 3 uur geleden
Afbeelding
Bijeenkomsten over Vitaal en Fit ouder worden Twenterand 4 uur geleden
Afbeelding
Fysiotherapie Koerssen in Sibculo en Vroomshoop Partnerbijdrage 6 uur geleden