Afbeelding

Oproep voor het ondertekenen van een petitie tegen zwaar vuurwerk

di 23 januari 2024 Hardenberg

De heer Gerrit Hartholt uit Dedemsvaart doet een oproep aan de voorzitter en vice voorzitter van de Veiligheidsregio IJsselland, burgemeester Peter Snijders (Zwolle) en burgemeester Ron König (Deventer) om de petitie voor een verbod op zwaar vuurwerk in heel Europa te ondertekenen. Gerrit Hartholt heeft niet alleen de voorzitter en vice voorzitter van de Veiligheidsregio IJsselland opgeroepen om deze petitie te steunen, meneer Hartholt heeft ook de gemeenteraad van Hardenberg en de politievakbonden verzocht om deze petitie te steunen.

De heer Hartholt laat het volgende weten: “Politie en hulpverleners willen dat er adequaat wordt opgetreden tegen het gooien van zwaar vuurwerk naar politieagenten en hulpverleners. Verder is het zo dat helaas criminelen zwaar vuurwerk hebben ontdekt om aanslagen te plegen, en om te proberen gelduitgifte automaten leeg te roven. Analyse leert dat zolang er geen Europees verbod op zwaar vuurwerk is, er niet adequaat opgetreden kan worden tegen (zwaar) vuurwerk”.

Woensdag 24, donderdag 25 en vrijdag 26 januari 2024 bespreekt Europa informeel in de JBZ-raad onder andere een eventueel Europees verbod op zwaar vuurwerk. De Tweede Kamer heeft donderdag 18 januari 2024 er bij het kabinet op aangedrongen om in Europa (informeel) voor een Europees verbod op zwaar vuurwerk te pleiten. De petitie is als volgt: https://petities.nl/petitions/verbied-zwaar-vuurwerk-snel-in-heel-europa?locale=nl.. Informatie over het Commissiedebat: Informele JBZ-Raad van 24, 25 en 26 januari 2024 (algemeen) vindt u op:
https://www.tweedekamer.nl/debat_en_vergadering/commissievergaderingen/details?id=2023A05150

Update: De burgemeester van de gemeente Deventer heeft dinsdag 23 januari 2024 de petitie getekend.

Update: 

De actie ‘Steun de politie, steun de petitie’ die een Europees verbod op zwaar vuurwerk bepleit is een succes.

Op verzoek van Gerrit Hartholt heeft D66 Tweede Kamerlid Joost Sneller op 18 januari 2024 er tijdens een openbare commissievergadering, bij de minister van Justitie & Veiligheid, op aangedrongen om in Europa te lobbyen voor een Europees verbod op zwaar vuurwerk, de minister heeft toen mede namens de collega bewindslieden Eric van der Burg een Franc Weerwind op het ministerie van J&V toegezegd om in Europa hiervoor te gaan lobbyen.

Wat ook een succes is is de petitie ‘Verbied zwaar vuurwerk snel in heel Europa’, want die heeft nu steun van burgemeester Ron König (Deventer), burgemeester Peter Rehwinkel (Voorne aan Zee), burgemeester Wimar Jaeger (Zutphen), kandidaat Europarlementarier Raquel García Hermida-van der Walle, kandidaat Europarlementarier Hendri Nortier en oud provinciaal statenlid en inwoner gemeente Hardenberg Kees Slingerland.

Verder stromen de handtekeningen uit de regio Vechtdal nu gestaag binnen.

De inschatting van de Hartholt is dat het een kwestie van tijd is voor er een Europees verbod op zwaar vuurwerk is, dit omdat dat Europese verbod op zwaar vuurwerk er om veiligheidsredenen eigenlijk allang had moeten zijn.

Petitie:
https://petities.nl/petitions/verbied-zwaar-vuurwerk-snel-in-heel-europa?locale=nl

Separaat zijn alle Tweede Kamerleden lid van de vaste Tweede Kamercommissie Justitie & Veiligheid op 25 januari geinformeerd.
Van de gemeenteraad van Hardenberg en de Veiligheidsregio’s Twente en IJsselland heeft de heer Hartholt nog geen inhoudelijke reacties ontvangen.

Afbeelding
alfa-college zet in op mentale gezondheid studenten Nieuws Ingezonden 11 minuten geleden
Afbeelding
PCBS De Hoekstee viert eeuwfeest Hardenberg 50 minuten geleden
Afbeelding
Scheidsrechters graag!!!! Hardenberg 1 uur geleden
Karin van Dijk
Oudjes even sToren 1 uur geleden
Afbeelding
Andere koers.nu Hardenberg 2 uur geleden