Afbeelding
G. Brokelman

Judith brengt documentaire ‘Giet ‘t zo met?’ uit

vr 8 december 2023 Hardenberg

Het sluiten van de buurtsupermarkt in Lutten, eind 2022, is misschien wat stilzwijgend voorbijgegaan. Nu, een jaar later, brengt Judith Odink (24) de documentaire ‘Giet ‘t zo met?’ uit op het witte doek.

Buurtwinkel Gwoon van Bernhard en Jarina Veldman was niet alleen een winkel, maar behelste ook een postagentschap, een inleverpunt voor de stomerij, een cateringservice en nog veel meer. Boven dat alles uit was het vooral een sociaal punt waar dorpsbewoners samenkwamen. Mensen kwamen er niet alleen voor hun boodschappen, maar ook voor de gezelligheid en voor een praatje. Het was een uitkomst voor oudere mensen en mensen die slecht ter been zijn. Omdat zij zelf nog hun boodschappen konden doen, behielden zij daarmee een stukje onafhankelijkheid en zelfredzaamheid. Tot eind vorig jaar. Nadat de financiële schade als gevolg van corona zijn tol had geëist, kwamen de gestegen energiekosten daar nog eens extra overheen. Steun vanuit de overheid bleef uit en Bernhard en Jarina stonden naar eigen zeggen met de rug tegen de muur. 

De supermarkt was een familiebedrijf dat Jarina van haar vader Jan Bouwhuis had overgenomen. Het heeft dan ook altijd een grote rol binnen het gezin gespeeld. Dat maakt dat niet alleen de financiële impact noemenswaardig is, maar misschien nog wel meer de sociaal-emotionele kant. Dat dit laatste minder zichtbaar is, maakt het niet minder belangrijk, aldus Judith: ‘Het gaat erom dat er een verhaal wordt belicht dat anders overspoeld zou worden. De mensen in Lutten klagen niet, ze aanvaarden de situatie zoals het komt en vinden de moed om door te gaan. Maar af en toe mag je best je stem laten horen en dat is mijn taak als maker.’

Op 7 december om 20:00 is de première van de documentaire ‘Giet ’t zo met?’ van Judith Odink georganiseerd in het dorpshuis van Lutten.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Brandweer rukt uit voor kortsluiting in stopcontact in pand Bergentheim Hardenberg 7 uur geleden
Afbeelding
Zonnebloem Bergentheim viert gezellige middag in Mariënberg Hardenberg 8 uur geleden
Afbeelding
Aanvragen bijdrage voor amateurkunstverenigingen Hardenberg 11 uur geleden
Afbeelding
'Kerkdienst in onze moodersproake' Twenterand 14 uur geleden
Afbeelding
De Boombouw - Wintermarathon Ommen 18 uur geleden