Afbeelding

‘Wild in het Vechtdal’

do 12 oktober 2023 Hardenberg

Voormalig boswachter Arend Spijker verzorgt op woensdag 18 oktober in natuuractiviteitencentrum De Koppel een lezing over wilde dieren en planten in het Vechtdal. Deze lezing start om 20.00 uur en eindigt rond 22.00 uur. De zaal is open vanaf 19.45 uur.

Van 13 tot en met 22 oktober is het de ‘Week voor de Smaak’. Hierbij kan gedacht worden aan smaken van de herfst en aan wild. Bij De Koppel wordt het thema breder getrokken, namelijk naar wilde dieren en wilde planten in het Vechtdal.

Gepassioneerd man

Arend Spijker is geboren en getogen in Rouveen. Zijn vader was boer, maar ook een hartstochtelijk natuurbeschermer, een gedeelte van zijn land is nu natuur en in beheer bij Staatsbosbeheer. De liefde voor de natuur zit in Arends genen. Vele uren bracht hij in zijn jeugd door in dit gebied, waar toen nog veel zingende veldleeuweriken en kemphanen te vinden waren. Na de opleiding Bos- en natuurbeheer in Velp, met aanvullende cursussen op het gebied van natuur-, faunabeheer en ecologie, heeft Arend meer dan 40 jaar op diverse plekken in onze provincie gewerkt, waarbij hij ook het hele Vechtdal grondig heeft leren kennen. Via het ministerie van LNV en de provincie Overijssel kwam Arend bij Staatsbosbeheer terecht. De laatste jaren als gastheer/boswachter in het Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug, waar hij onder andere verantwoordelijk was voor het faunabeheer. Inmiddels is Arend gepensioneerd en zet hij zich nog steeds, met veel passie in voor allerlei natuurbeschermingsprojecten. Als voormalig boswachter begeleidt hij nog regelmatig excursies in het Vecht- en Reggegebied, maar ook daarbuiten.

De lezing heeft als thema: ‘Wild in het Vechtdal’. Met vragen zoals: ’Wat is wild’? ‘Waarom worden sommige dieren ‘wild’ genoemd?’ ‘Zijn dan niet alle ‘wilde’ dieren, ‘wild’?’ ‘En is het wel nodig dat we (sommige) wildsoorten beheren (bejagen) en wat betekent dat eigenlijk?’ ‘Wat zijn natuurlijke vijanden en hoe is die relatie?’ Daarnaast zullen de meeste in het Vechtdal voorkomende (zoogdier)soorten aan de orde komen, maar zeker ook wat vogels, die daarbij passen.

Opgeven

In verband met de beschikbare ruimte is opgave voor het bijwonen van de lezing vooraf nodig. Voor informatie en opgave kan er gebeld worden: 0523 273388. Mailen mag ook via info@dekoppel.com.

Een paar toppers
Leuke wedstrijd voor GV Gramsbergen Sport Ingezonden 7 uur geleden
Acro duo Michelle en Emmelieke en trio Meike, Ilse en Indy
Acro teams TSH op plaatsingswedstrijd NK Sport Ingezonden 10 uur geleden
Afbeelding
N48 dicht na eenzijdig ongeluk met Corvette, herstelwerkzaamheden gaande Hardenberg 10 uur geleden
Afbeelding
Drie kampioenen bij v.v. Den Ham Sport Ingezonden 10 uur geleden
Afbeelding
Baby's houden van boeken Hardenberg 13 uur geleden