Afbeelding

Terrein Zuidwolderstraat 8b in Dedemsvaart wordt tijdelijke opvanglocatie Oekraïners

di 3 oktober 2023 Hardenberg

De gemeente Hardenberg richt het terrein aan de Zuidwolderstraat 8b in Dedemsvaart in als tijdelijke opvanglocatie voor mensen die vanwege de oorlog uit Oekraïne zijn vertrokken. Dat heeft het college van B&W besloten. Op het terrein plaatst de gemeente 26 woonunits. Hier kunnen minimaal 104 mensen wonen. De tijdelijke opvanglocatie is op 1 december 2023 klaar.

Er komen nog steeds veel Oekraïners naar Nederland. Deze mensen zijn gevlucht voor de oorlog in hun land. Elke gemeente in Nederland zorgt voor opvangplekken. Ook de gemeente Hardenberg doet dat. Er zijn in Nederland veel extra opvangplekken nodig. Daarom dachten inwoners dit voorjaar mee over plekken die geschikt zijn om in te richten als grote opvanglocatie. De gemeente keek ook zelf naar geschikte locaties. Voor de zomer besloot de gemeente voor een aantal geschikte locaties een volgende stap te zetten. En het plan samen met de buurt verder uit te werken.

Er komen 26 woonunits aande Zuidwolderstraat 8b in Dedemsvaart

Een van de geschikte plekken ligt aan de Zuidwolderstraat 8b in Dedemsvaart. Het plan voor deze plek is in overleg met de eigenaar en de buurt uitgewerkt. Het is goed mogelijk dit plan uit te voeren. Daarom heeft het college van B&W besloten dit terrein in te richten als tijdelijke opvanglocatie voor mensen uit Oekraïne. Op het terrein komen 26 woonunits. De woonunits hebben een keuken, woonkamer, slaapkamer en badkamer. In elke woonunit kunnen maximaal 6 mensen zelfstandig wonen. In totaal is er plek voor minimaal 104 Oekraïense mensen. Het precieze aantal bewoners per unit ligt ook aan de gezinssamenstelling.

De opvanglocatie is op1 december klaar

Om het inrichten van een tijdelijke opvanglocatie mogelijk te maken, vraagt de gemeente een omgevingsvergunning aan. Daarna legt de gemeente kabels en leidingen op het terrein voor water en elektriciteit. Ook legt de gemeente wegen, voetpaden, parkeerplaatsen en groen aan. De gemeente blijft in gesprek met de omwonenden van het terrein. Het is de bedoeling dat de opvanglocatie op 1 december 2023 klaar is. De opvanglocatie blijft 3 jaar op deze plek. De precieze duur is afhankelijk van de situatie in Oekraïne.

Er zijn meer plekken in beeld

Ook het terrein aan de Van Roijensweg 15a in Bergentheimis geschikt als tijdelijke opvang-locatie. Het is nog niet mogelijk om dit terrein in te richten. Dat komt omdat de netbeheerder nog geen aansluiting op het elektriciteitsnet kan leveren. De gemeente onderzoekt oplossingen hiervoor. Ook kijkt de gemeente nog naar mogelijkheden voor een toegangsweg.

Het Gezondheidspark in Hardenberg is ook in beeld als tijdelijke opvanglocatie. De gemeente doet nog onderzoek naar de mogelijkheden en haalbaarheid. Ook hier kan de netbeheerder nog geen aansluiting op het elektriciteitsnet leveren. 

De gemeente blijft zoeken naar plekken voor Oekraïners

De vraag naar opvangplekken voor Oekraïners in Nederland blijft hoog. Dat betekent dat inde gemeente Hardenberg nog meer opvanglocaties nodig zijn. De gemeente blijft zelf zoeken naar mogelijke plekken. Inwonerskunnen nog steeds meedenken en mogelijke locaties aandragen via het formulier op www.hardenberg.nl/oekraine

Afbeelding
alfa-college zet in op mentale gezondheid studenten Nieuws Ingezonden 20 minuten geleden
Afbeelding
PCBS De Hoekstee viert eeuwfeest Hardenberg 59 minuten geleden
Afbeelding
Scheidsrechters graag!!!! Hardenberg 1 uur geleden
Karin van Dijk
Oudjes even sToren 1 uur geleden
Afbeelding
Andere koers.nu Hardenberg 2 uur geleden