Afbeelding

Ommen gaat op zoek naar gebieden voor windenergie

di 7 maart 2023 Hardenberg

Het college van B en W van de gemeente Ommen informeert de gemeenteraad middels een brief over het proces in zake windenergie in Ommen. In deze brief geeft het college aan dat het college opdracht geeft om zoekgebieden voor windenergie uit te zoeken om een Uitnodigingskader Windenergie vast te stellen.

In 2021 heeft de Gemeenteraad ingestemd met de ‘Energievisie Ommen: eerste verkenning naar een energieneutraal Ommen in 2050’. Hierin is vastgelegd dat er in 2050 100 GWh elektriciteit geproduceerd wordt middels zon op dak en 134 GWh elektriciteit middels zonnepanelen of grote windmolens.

Uit onderzoek blijkt dat in 2050 ongeveer 100 tot mogelijk 120 GWh met zon op dak kan worden opgewekt. “Met alleen zon op dak gaan we het niet redden”, laat wethouder Jasper Faijer weten. “Dit betekent dat productie van duurzame elektriciteit van zonnevelden of grootschalige windmolens noodzakelijk is”.

De opgave is ongeveer 134 GWh op te wekken met een tussendoel van 84 GWh in 2030. Dit betekent dat de opgave tot 2030 46 GWh bedraagt. Dat zijn ongeveer 55 hectare aan zonnevelden of vijf windmolens met as-hoogte van 150 meter. In de periode van 2030 tot 2050 moet vervolgens nog minimaal 50 GWH aanvullend worden opgewekt middels zonnevelden of windenergie. Mocht blijken dat zon op dak groter is of dat er andere realistische bronnen zijn dan kan het doel worden bijgesteld.

“De Raad heeft Uitnodigingskader Zonnevelden Ommen aangenomen. Daarnaast is afgesproken dat er geen zonnevelden komen op landbouwgronden. Daarom willen we ook kijken naar windprojecten die minder druk op landbouwgrond geven. We willen de regie zelf in handen nemen voor het realiseren van windenergie zodat we zelf de voorwaarden kunnen stellen. Wij geven de voorkeur aan initiatieven die vanuit de inwoners komen, bijvoorbeeld van coöperaties. Wij hebben al het afwegingskader voor zonnevelden vastgesteld. Daarom is het ook nodig om een afwegingskader voor opwek windenergie op te stellen, inclusief zoekgebieden en ambitie”.

Het afwegingskader zal voor 1 juli 2023 worden vastgesteld. “Uit praktijk blijk dat dit soort plannen ongeveer 5 jaar duren”, laat wethouder Jaspers Faijer weten. Bureau Pondera is gevraagd om een technische analyse uit te voeren naar de mogelijkheden van windenergie.

Afbeelding
Landelijk christelijk projectkoor Grace-Choir 2 van start Hardenberg 13 uur geleden
De 8 meiden van de ARS Hardenberg; groep 6
De VlechtjesClub voor KIKA Nieuws Ingezonden 14 uur geleden
Namens de vereniging werd Colling bedankt met een bloemetje en presentje.
Groot spandoek van De Grunte maakt indruk Sport Ingezonden 19 uur geleden
Sponsoren bedankt
Prijswinnaars bij geslaagde avond ZPV De Grunte Nieuws Ingezonden 20 uur geleden
Afbeelding
Zes Tijdreizen Energie gepland Hardenberg 21 uur geleden