Afbeelding
Gert Stegeman

Paasbult gaat in de brand

wo 29 maart 2023 Hardenberg

Het organiseren van een paasvuur is niet zo gemakkelijk meer als jaren geleden. Voor een vergunning moeten ingewikkelde berekeningen worden gemaakt. SAS Schuinesloot steekt alle energie in een paasvuur en laat zich hierdoor niet weerhouden. De paasbult gaat in de brand om 19.15 uur op eerste Paasdag 9 april aan de Kosseweg.

“Het is al jaren een traditie. En die willen we graag voortzetten”, laat Bas Douwes namens SAS Schuinesloot weten. Stichting Activiteiten Schuinesloot (SAS) organiseert verschillende evenementen in Schuinesloot, zoals een toneelavond, koningsdag, sinterklaasfeest en een spooktocht. Alle evenementen zijn gratis toegankelijk. “Alleen voor het brengen van het snoeihout wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Vorig jaar waren er veel bezoekers die een bijdrage hebben geleverd, dit heeft ervoor gezorgd dat we dit jaar ook aan de nieuwe maatregelen kunnen voldoen. Voorheen was voor de vergunning een EHBO-er voldoende. Maar nu moet er dit jaar een speciaal bedrijf ingehuurd worden met extra kosten. Dit kan betaald worden doordat we donateurs hebben en door de vrijwillige bijdrage. Bij ons was begin vorig jaar de ‘rekening’ niet rooskleurig. Maar de opbrengst van vorig jaar bij het paasvuur heeft ons er doorheen geholpen.”

Geen gemakkelijke opgave

Op de vraag hoe zit het met de vergunning en lukt het om de vergunning in te dienen gezien de ingewikkelde berekening die gevraagd wordt antwoordt Bas het volgende: “In eerste instantie was de aanvraag heel ingewikkeld. De berekeningen waren net zo ingewikkeld als dat je een stal bij een boerderij wilt bouwen. Gemeente Hardenberg heeft ons geholpen en het iets gemakkelijker gemaakt. Veel organisaties organiseren door deze nieuwe maatregelen geen paasvuur meer. Maar als wij dit paasvuur niet organiseren kunnen we ook geen andere activiteiten organiseren die gratis zijn, en dit zou zonde zijn.”

Gre Drenth namens gemeente Hardenberg geeft aan dat hulp bij het invullen van de vergunning niet standaard wordt aangeboden maar er wordt geholpen als men dat vraagt. 

Snoeihout inleveren

Iedereen kan het snoeihout brengen tegen een vrijwillige bijdrage. Dit kan op de volgende data 1 april van 9.00 tot 16.00 uur en 8 april van 9.00 tot 12.00 uur. “We krijgen nu al vragen ook van buiten Slagharen wanneer men snoeihout kan brengen. Voorgaande jaren maakte niet uit hoe groot de bult was. Maar misschien is dat dit jaar anders in verband met de stikstof uitstoot. Dit is afhankelijk van de vergunning en dat is nog even afwachten.” 

Paasvuur behouden

Het paasvuur aan de Kosseweg is een activiteit voor jong en oud. Vanaf 18.45 uur kunnen de kinderen paaseieren zoeken met paashazen. “Daarna gaat de bult in de brand en kan de jeugd en ouders nog genieten van een mooi feestje met DJ Hoempa Henk en zanger Gewoon Bennie. Het gaat om een mooi feest voor jong en oud. Bij ons gaat het niet om de hoogte van de bult. Het paasvuur moet alleen de gehele avond branden. Vorig jaar hadden we onverwachts heel veel bezoekers. Dit kwam denk ik omdat dit een evenement was dat voor het eerst weer door kon gaan na de coronatijd. Iedereen vindt het een leuk evenement en iedereen helpt ook mee. Wij willen de oude traditie voortzetten en het paasvuur behouden”, eindigt Bas het gesprek.

Paasvuren in de omgeving

Gemeente Hardenberg geeft aan dat er zes aanvragen zijn aangevraagd voor paasvuren en ook verleend. Het gaat om de volgende paasvuren: Collendoorn, Kerkdijk 5; Balkbrug,  Den Oosterhuis 21; Lutten, Lenteweg; Oud Bergentheim, Liesendijk; Diffelen t.o. Grote Esweg 14.

Afbeelding
Steekincident bij skatebaan Hardenberg Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Oppassen geblazen! Nepagenten actief in de regio Hardenberg 8 uur geleden
Vlnr: docent Bart-Jan van Kleef - Noa - Zoë - Maria - Roel Gritter
Leerlingen Greijdanus Hardenberg winnen podcastwedstrijd van de Historische Vereniging Hardenberg! Nieuws Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
Veel ambities en plannen in 2023 uitgevoerd, financiële buffer versterkt Ommen 11 uur geleden
Afbeelding
Bergentheim - RKSV Bornerbroek Sport Ingezonden 13 uur geleden