video

Voorstelling laaggeletterdheid voor werkgevers

vr 10 februari 2023 Hardenberg

Veiligheid, hygiëne en digitaal mee kunnen doen zijn belangrijke thema’s voor werkgevers. Hiervoor zijn goede basisvaardigheden nodig bij werknemers én klanten. De werkgroep Meer met Taal en Taalpunt Ommen nodigen werkgevers uit voor een voorstelling over laaggeletterdheid op dinsdagavond 14 maart in De Voorveghter, Badhuisplein 3 in Hardenberg. Aanvang is om 19.00 uur, inloop vanaf 18:45 uur. 

In de gemeente Hardenberg is acht procent van de bevolking laaggeletterd. Dit zijn 4800 mensen. Zij hebben moeite met lezen, schrijven, en/of rekenen. Vaak hebben zij ook weinig digitale vaardigheden. Daarom organiseren de werkgroep Meer met Taal (Gemeente Hardenberg, Stichting lezen en schrijven, Stichting Openbare Bibliotheken Hardenberg waaronder het Taalpunt, De Stuw, Pro-Hardenberg en het Alfa College) en Taalpunt Ommen deze avond. De provincie Overijssel ondersteunt dit initiatief. Werkgevers ontvangen deze avond tips hoe men laaggeletterdheid onder werknemers kan herkennen en aanpakken.  

Effecten

Voor werkgevers is het belangrijk dat medewerkers zich aan de veiligheidsvoorschriften houden, werkroosters en inwerkprogramma’s goed begrijpen en dat ze duidelijk communiceren naar collega’s en klanten. Voor klanten is het van groot belang dat ze brieven en dienstverlening van een bedrijf goed begrijpen. Effecten van weinig kennis van taal kunnen zijn: loonbeslag, een hoger ziekteverzuim, ongelukken op de werkvloer, schaamte en het vermijden van situaties waarin lezen en schrijven wordt gevraagd, moeite met nieuwe digitale systemen.

Werknemers zijn vaak heel handig in het vermijden van situaties waarin een beroep op hun taalvaardigheid wordt gedaan. Doorgroeimogelijkheden voor werknemers zijn daarom vaak klein en het behalen van (verplichte) certificaten soms een probleem.

Aanmelden

Aanmelden voor de voorstelling laaggeletterdheid  is verplicht en kan bij Taalpunt@bibliotheekhardenberg.nl onder vermelding van bedrijfsnaam en eigen contactgegevens.

Afbeelding
Rover baalt van staking bij Arriva Twente Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Tennisclub houdt Pinkstertoernooi Ommen 1 uur geleden
Afbeelding
Vechtival voor tiende keer bij De Koppel Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Mannenkoor huldigt jubilarissen Twenterand 4 uur geleden
Afbeelding
Lionsclub bezoekt het Taalpunt Hardenberg 5 uur geleden