Afbeelding

Politiek: oplossing of probleem?

wo 9 november 2022 Hardenberg

De politiek is er om problemen op te lossen. Helaas hebben steeds meer mensen het gevoel dat de politiek problemen veroorzaakt en misschien zelfs zelf wel het probleem is. In veel gevallen is er een politieke werkelijkheid en een werkelijke werkelijkheid. Neem als voorbeeld het vallen van het kabinet rondom het toeslagenschandaal. Terwijl iedereen buiten de 2 vierkante kilometer van het Binnenhof wil dat slachtoffers zo snel mogelijk worden geholpen, viel het kabinet.

Symboolpolitiek en onnodig een paar weken voor de verkiezingen. De problemen in het land zijn groot. Dat geldt ook voor onze gemeente. Veel mensen komen simpelweg gewoon niet meer rond. De inflatie is enorm en energieprijzen blijven maar stijgen, waardoor mensen heel erg in de knel komen. Alles wordt duurder. Als overheid moet je bokje staan voor je inwoners, als zij het echt niet meer zelf redden. Maar ook voor verenigingen, voor ondernemers. Nood breekt wet.

 Als gemeente hebben we op veel van deze problemen niet of nauwelijks invloed. Wel hebben we een zorgplicht. Dat dreigen we wel eens te vergeten. Liever wijzen we dan naar een ander. “Dat moet het Rijk maar oplossen, of dat moet de Provincie maar doen”. Zouden mensen die in de schulden komen het uitmaken wie ze helpt? Zouden mensen die aan het kanaal Almelo de Haandrik wonen en enorme schades hebben aan hun huis zich druk maken over wie hun probleem helpt oplossen? Natuurlijk niet. Het is een kromme manier van denken. Of nou de ene overheidsinstantie helpt of de andere, het is uiteindelijk allemaal gemeenschapsgeld. Daarom moet de gewone Nederlander, of in ons geval de gewone inwoner van onze gemeente, veel meer centraal komen te staan.

De overheid moet veel meer dienstbaar zijn. De overheid moet vooral betrouwbaar zijn. Een duidelijk en betrouwbaar ja als iets kan en mag, een eerlijk nee als iets niet mag. En als het antwoord nee is, zorg dan dat de boodschap daar niet ophoudt, maar dat je als overheid meedenkt in hoe iets eventueel wél zou kunnen. En denk niet te moeilijk. Uiteindelijk wil iedere inwoner een fijne plek om te leven, waar je kinderen veilig kunnen opgroeien, een leuke baan die bij je past en genoeg geld om af en toe wat leuks te kunnen doen. Heel veel ingewikkelder is het niet. Nu nog DOEN!

Piet-Cees van der Wel

DOEN’22

Jenieke met voorzitter Eelco
Jubilarissen bij toneelvereniging Roke Nieuws Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
Mariënberg krijgt gevoel weer te pakken Hardenberg 15 uur geleden
Openingszet: Gerwin van Dijk, zoon van Johan van Dijk, verricht de openingszet aan het bord van Gerbrand Hessing (rechts) en Gerwin van der Meer (links)
Gil Salomé zegeviert bij Johan van Dijk-memorial Twenterand 15 uur geleden
Afbeelding
Den Ham tegen Rigtersbleek Twenterand 15 uur geleden
Afbeelding
Kinderstraat in de Berkenlaan Hardenberg 18 uur geleden