Afbeelding

Zo houd je wijn in goede conditie

do 29 september 2022 Hardenberg

Als je jouw wijn hebt gekocht, wil je die natuurlijk bewaren in de best mogelijke omstandigheden. Het is namelijk zo dat, vooral duurdere wijnen, extra verzorging nodig hebben om in goede staat te blijven. De duurdere wijnen hebben een complexe samenhang van stoffen die verzorging nodig hebben om die samenhang vast te houden. Ook lopen wijnen kans op (interne) beschadiging omdat ze niet goed bewaard zijn zoals een onjuist afgestelde temperatuur, tekort aan licht of nog veel meer redenen. Daarom is het zaak om goed geïnformeerd te zijn, en weten wat te beste plekken zijn om de wijn te bewaren.

Wijnkast

Een wijnkast is de allerbeste plek om je wijn in te bewaren. Het is, zoals de naam al insinueert, een kast specifiek gecreëerd voor het bewaren van wijn. Deze kasten houden vaak zelf al rekening met alle factoren die een wijn nodig heeft om in topstaat bewaard te blijven. Naast dat de wijnkast alle maatregelen treft om je wijn ideaal te bewaren, is het ook erg stijlvol. Zo kan je jouw wijnen tentoonstellen aan al je vrienden en familie te langskomen, en natuurlijk zelf met trots je collectie bekijken. Als je geïnteresseerd bent, kan je hier een wijnklimaatkast kopen!

Zelf omstandigheden regelen

Je kan voor verschillende redenen afzien van een wijnkast. Misschien past het niet in je woonomgeving of valt het toch nog net buiten je budget. Desalniettemin wil je ervoor zorgen dat je wijn goed bewaard wordt. Er zijn dan verschillende aspecten waar je op moet letten. Hieronder staan enkele van de belangrijkste aspecten uiteengezet met enkele tips over hoe je deze goed kan regelen

Klimaat

Het klimaat waar je je wijn in bewaard is belangrijk. Je wilt namelijk niet dat de inhoud van de wijn verpest wordt. Om de klimaat optimaal te regelen, moet je een koude omgeving creëren, maar niet zo koud dat het vriest. Ongeveer koelkast temperatuur, of een paar graden warmer, is ideaal. Vaak bieden kelders de beste gelegenheid om dit te bereiken omdat kelders vaak van zichzelf wat kouder zijn, en zo niet kan je zelf de temperatuur wat lager zetten zonder dat het de rest van je huis beïnvloed.

Plaats ze correct

Iets wat veelal over het hoofd wordt gezien, maar wel belangrijk is, is de plaatsing van de wijn. Veel mensen doen namelijk wat veel grote wijnverkopers doen en plaatsen de wijn verticaal. Toch is het beter om de wijn horizontaal op te slaan. Zo heb je een gelijke verdeeldheid van de wijn. Zo blijft de inhoud langer correct!

Bescherm de wijn van licht

Zorg dat de wijn beschermd is van licht. Als een wijn te lang blootgesteld is aan licht voor te lang, kan dit de inhoud van de wijn beginnen te beïnvloeden. Hou de wijn daarom in donkere plekken en zet ze dus niet op een toonbank vlak achter het raam. Een kelder of wijnkoelkast is de ideale plek om deze afscherming te bereiken. Veel mensen kiezen ervoor om wijn in de normale koelkast te bewaren. Dit kan, maar is niet de ideale oplossing. Toch tikt het alle vakken af, en is dus voor velen een geldige optie.


Afbeelding
Nieuw lid pastoraal team St. Marcellinusparochie Twenterand 43 minuten geleden
Afbeelding
Pinksterpret in Hardenberg Hardenberg 48 minuten geleden
Afbeelding
Dames Bergentheim kampioen en promoveert naar de eerste klasse Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Verkiezingsbijeenkomst Europese Verkiezingen Hardenberg 2 uur geleden
Openingszet door Marnix Willems
Jan Schippers wint 3e AD&M Vaart en Vecht sneldamtoernooi. Sport Ingezonden 4 uur geleden