Afbeelding
G. Brokelman

MFA kan in september open

wo 17 augustus 2022 Hardenberg

Medio september wordt de Multifunctionele Accommodatie in De Krim geopend. “Hoe de opening eruit gaat zien is nog niet bekend. We zijn ook nog wat gelden nodig. Maar september moeten we kunnen halen”, vertelt Ton Golstein, één van de stuurgroepleden.

“We zijn in juni opnieuw een certificatenactie gestart. Door de verhoging in de bouwkosten en de kosten van inventaris hebben we nog 100.000 euro nodig. Ondanks dat we via veilingen bijvoorbeeld een grote tribune hebben gekocht en zelf hebben aangepast. En zo zijn er nog veel meer dingen tweedehands gekocht en opgeknapt. Vanuit de gemeenschap is er een enorm saamhorigheidsgevoel. Wat maakt dat er een prachtig gebouw gerealiseerd wordt met alle voorzieningen”, begint Ton het gesprek.

Lange adem

“Het was een project met een lange adem. En het plan is door de jaren heen steeds weer aangepast”, vertelt Ton. Vanaf het jaar 2014 werd een start gemaakt met een verkenning van de verschillende mogelijkheden. In opdracht van de gemeente Hardenberg is in maart 2014 door Draaijer en Partners een onderzoek gedaan. Doel van het onderzoek was om de ontwikkelingen, wensen en knelpunten ten aanzien van het maatschappelijk vastgoed in De Krim te inventariseren. “De bouw van de MFA is onderdeel van een groter plan om de leefbaarheid in De Krim veilig te stellen. Op de plek waar nu het Dorpshuis De Planeet staat worden woningen gebouwd en dit geldt ook voor de plek waar de openbare school De Klimop was gevestigd. Met de nieuwbouw van cbs De Bron naast de MFA kan ook op deze locatie nieuwbouw van woningen worden gerealiseerd. Met de nieuwe MFA hebben we straks in De Krim alle voorzieningen, het is niet meer nodig om te verhuizen naar andere dorpen of te sporten in andere steden of dorpen”, vertelt Ton trots.

Voldoet aan alle eisen

De nieuwe MFA is gesitueerd aan de Beukenlaan in De Krim. Aan de voorkant is rekening gehouden met het aansluiten van de school. Hier wordt in het jaar 2024 mee begonnen. De leerlingen kunnen dan voor de gymles gebruik maken van de MFA. “Naast de school biedt de MFA straks ruimte aan alle sportverenigingen. In De Krim moesten veel sportvereniging uitwijken naar andere dorpen om een sport te beoefenen, dit is straks niet meer nodig. Verder heeft de MFA een dorpshuisfunctie, vestigen zich de bibliotheek, De Buurtkamer in de MFA en wordt er plek aangeboden aan zorg gerelateerde bedrijven denk aan een fysiotherapeut”, vertelt Ton. Het is de bedoeling dat het Oranjefeest en de Vezeldagen ook in de MFA plaatsvinden. “De hal voldoet aan alle eisen. Ook nieuwe soorten sporten kunnen gebruik maken van de MFA en er zijn vergaderruimten. Het is multifunctioneel”, vertelt Ton. 

Waardering voor vrijwilligers

“Het is mooi dat alles met vrijwilligers tot stand is gekomen. Er zijn dagen waarop zo’n dertig vrijwilligers bezig zijn met de MFA. Dit is door het dorp opgepakt als een aparte klus. Het moest slagen. Hier zetten we de schouders onder in De Krim. We hebben in De Krim veel gepensioneerden die met hun handen hebben gewerkt. En deze club heeft elkaar gevonden en is hier iedere dag. De partners zorgen voor het eten. De plaatselijke winkeliers voor een kratje bier. Het wordt aan alle kanten gesponsord. Zonder de vrijwilligers hadden we dit niet voor elkaar gekregen. Hier hebben we echt waardering voor”. 

Geschiedenis

De gemeenteraad van Hardenberg stelde in januari 2018 een miljoen euro ter beschikking voor de MFA in De Krim. De raadsleden stemden unaniem voor de plannen van het dorp. De accommodatie heeft in totaal ongeveer drie miljoen gekost. De gemeente Hardenberg kende een subsidie van in totaal 1,6 miljoen euro toe, de provincie Overijssel 200.000 euro. “We moesten een gat van ongeveer 1 miljoen dichten. En dit is gelukt destijds. Dit komt doordat iedereen in De Krim een bijdrage doet. Maar ook doordat we de bouwkosten drukken door veel zelf te doen”. De MFA zal een beheerder krijgen. “Als het goed gaat worden dat dezelfde beheerders als van Dorpshuis de Planeet”. Qua duurzaamheid voldoet het gebouw helemaal aan de eisen van de tijd. 

“We zijn klaar voor de toekomst”

“We hebben een bezoek gebracht aan alle raadsleden. We hebben gebedeld om geld voor de MFA. We hebben een positieve exploitatie en moeten nu zelf de broek ophouden. We zijn klaar voor de toekomst”, eindigt Ton het gesprek. 

Nieuwe foto volgt
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Jenieke met voorzitter Eelco
Jubilarissen bij toneelvereniging Roke Nieuws Ingezonden 9 uur geleden
Afbeelding
Mariënberg krijgt gevoel weer te pakken Hardenberg 14 uur geleden
Openingszet: Gerwin van Dijk, zoon van Johan van Dijk, verricht de openingszet aan het bord van Gerbrand Hessing (rechts) en Gerwin van der Meer (links)
Gil Salomé zegeviert bij Johan van Dijk-memorial Twenterand 14 uur geleden
Afbeelding
Den Ham tegen Rigtersbleek Twenterand 14 uur geleden
Afbeelding
Kinderstraat in de Berkenlaan Hardenberg 16 uur geleden