Afbeelding

Het huis bij de Paal krijgt vervolg

za 30 juli 2022 Hardenberg

De 79-jarige Reinder Sanders in Schuinesloot geeft weer een boek uit. Hij verwacht ‘Het huis bij de paal (deel 2)’ op donderdag 11 augustus te presenteren in museum Het Oale Meestershuus in Slagharen.

De voormalige leerkracht van de chr. basisschool De Wegwijzer verzamelde zo veel herinneringen dat het voldoende was voor een boek. Sommige van zijn kinderen vroegen al eens: “Pa waarom schrijf je die verhaaltjes niet op?” Na het boek ‘Het huis bij de paal’ (2010) over zijn kindertijd in Drouwenermond en Eeserveen allebei gemeente Borger verscheen in 2012 van zijn hand het boek over de inmiddels verdwenen Hervormde kerk in Drouwenermond. Tien jaar lang bleef het in hem borrelen en gisten. Stiekem schreef hij dingen op van vroeger, en het werden er steeds meer. Gebeurtenissen thuis, op de boerderij, in school, veel persoonlijke ervaringen. Er gebeuren zo veel dingen in een mensenleven. De titel van het boek is ‘Het huis bij de paal (deel 2)’.

Voor het museum in Slagharen was ook genoeg te schrijven. Het kwartaalblad De Posthoorn moest immers steeds gevuld worden. Dat was voor hem niet zo’n probleem. De onderwerpen kwamen als vanzelf. Meer dan een kwart eeuw deed hij de redactie. Maar van je pensioen genieten en het vrije gevoel niets meer te moeten, deed hem besluiten daarmee te stoppen. Zijn eigen verhaal vertellen bleef hem bezighouden en daarvoor kwam nu tijd. Een mooie bijkomstigheid is dat de oude brugwachterswoning uit zijn jeugd tegenwoordig een gezellige bistro is, gelegen aan een fietsroute. Op weg naar familie in het noorden is dat een fijne plek geworden voor een tussenstop.

Opgroeiende jongen

Het boek beschrijft het leven zoals hij het beleefde in het gezin waarin hij opgroeide. Zijn vader en broer op het boerenbedrijf in Eeserveen. Het wonen in de brugwachterswoning tot 1963. De verhuizing naar het Groningse Onstwedde. Het wonen en werken in Tange-Alteveen daarna in Schuinesloot. De Uloschool periode in Borger en daarna de Chr. Kweekschool in Emmen. Geen ingewikkeld gepraat over huiswerk en lesroosters maar hoe hij het als opgroeiende jongen beleefde. Het boek bevat veel foto’s van situaties, gebeurtenissen in het gezin en klassenfoto’s van diverse scholen.

Binnenkort kan men het boek dat in eigen beheer wordt uitgegeven bestellen via hetoalemeesterhuus@home.nl of ophalen wanneer het zal worden gepresenteerd. Dat zal naar verwachting zijn In museum Het Oale Meestershuus in Slagharen op donderdag 11 augustus van 13.30 tot 16.00 uur.

Personeel Nijeboer Bouw BV voor het nieuwe pand in Ane
Nijeboer Bouw BV klaar voor de toekomst Nieuws Ingezonden 17 minuten geleden
De voortreffelijke maaltijd
Zonnebloemers genoten van vrijheidsmaaltijd Nieuws Ingezonden 25 minuten geleden
Afbeelding
Lutten lijdt nederlaag ondanks goed spel Hardenberg 47 minuten geleden
Afbeelding
Droge en veelal zonnige meiweek Weer 1 uur geleden
Zowizo Vriezenveen
Derde landelijke "week van de stenen winkel" Nieuws Ingezonden 2 uur geleden