Roelof Bril (links) overhandigt het eerste exemplaar van zijn boek aan burgemeester Maarten Offinga.
Roelof Bril (links) overhandigt het eerste exemplaar van zijn boek aan burgemeester Maarten Offinga. G. Brokelman

Roelof Bril presenteert zijn boek

vr 13 augustus 2021 Hardenberg

Roelof Bril (87) uit Oud-Lutten presenteerde op vrijdag 13 augustus zijn in eigen beheer uitgebrachte boek over de geschiedenis van de landbouw en het loonbedrijf Bril. Eén van de 250 exemplaren die hij liet drukken overhandigde hij op vrijdag 13 augustus aan burgemeester Offinga.

In ‘BRIL en de LANDBOUW 1800 – 1900 – 2000’ vertelt Roelof Bril het verhaal van de landbouw in het algemeen, vanaf het eind van de 19e eeuw en het daaruit voortvloeiende loonbedrijf Bril in het bijzonder. Een bedrijf dat via ervaring en kennis zelfs wereldoctrooi in bezit heeft.

Vanuit overlevering, maar ook uit eigen ervaring weet Bril op een verhalende manier met kennis van zaken, ruim 100 jaar historie samen te brengen in dit 446 pagina’s tellende boek. Een rijke historie, van ruim voor de Tweede Wereldoorlog en tijdens de oorlog, tot en met de wederopbouw. Van handwerk naar paardenkracht, tot machinaal werk. Het verhaal wordt ondersteund met bijna 200 afbeeldingen, grotendeels in kleur, en is een kleine encyclopedie voor mensen die graag willen weten hoe het er 100 jaar gelden in en rondom Lutten, Oud-Lutten, Slagharen, Schuinesloot, De Krim, Dedemsvaart en Hardenberg eruit zag. Kortom, de Landbouw in het oosten van Nederland.

Naast persoonlijke verhalen vindt u veel informatie over voertuigen, werktuigen en gereedschap die door de twee eeuwwisselingen heen werden gebruikt. Veelal verduidelijkt met afbeeldingen uit de schaarse fotoalbums van destijds.

Afbeelding
Nieuw lid pastoraal team St. Marcellinusparochie Twenterand 10 uur geleden
Afbeelding
Pinksterpret in Hardenberg Hardenberg 10 uur geleden
Afbeelding
Dames Bergentheim kampioen en promoveert naar de eerste klasse Hardenberg 11 uur geleden
Afbeelding
Verkiezingsbijeenkomst Europese Verkiezingen Hardenberg 12 uur geleden
Openingszet door Marnix Willems
Jan Schippers wint 3e AD&M Vaart en Vecht sneldamtoernooi. Sport Ingezonden 14 uur geleden