Piet-Cees van der Wel
Piet-Cees van der Wel

Piet-Cees Van der Wel als eenmansfractie in gemeenteraad van Hardenberg

do 14 juli 2022 Hardenberg

“Het is een verdrietig verhaal met alleen maar verliezers.” Dat zegt gemeenteraadslid Piet-Cees van der Wel over zijn beslissing om uit de CDA fractie van de gemeente Hardenberg te stappen en als zelfstandig raadslid onder een nog nader te bedenken naam, verder te gaan. Aan dat besluit ligt het besluit van de CDA fractie ten grondslag om toch geen onderzoek in te stellen, wat men eerst wel van plan was, naar het uitlekken van een memo van Van der Wel over de formatie van het college. Van der Wel spreekt van een vertrouwensbreuk, die niet meer te lijmen is. Wel gaat hij, naar eigen zeggen, volgende week nog wel om tafel met CDA partijvoorzitter Bert Linde om onder het genot van een kopje koffie de zaak af te sluiten. “want de persoonlijke verhoudingen zijn goed,” aldus Piet-Cees.

De kwestie begon allemaal een paar maanden geleden toen een intern memo van Van der Wel aan de CDA fractie uitlekte en bij de Stentor terechtkwam. In dat memo zette Van der Wel onder meer vraagtekens bij de installatie van Linda Verschuur als wethouder voor OpKoers.nu. “Het was een vertrouwelijk memo, dat nooit gelekt had mogen worden. Het partijbestuur beloofde daarop een grondig onderzoek om ‘de onderste steen’ boven te krijgen, maar kwam deze week terug op die belofte omdat het onderzoek te duur zou zijn en waarschijnlijk niets zou opleveren,” aldus Van der Wel, die woensdag een bericht over één en ander postte op Facebook.

Onvoorwaardelijk vertrouwen

Het leverde hem een stroom aan positieve reacties op. “Juist voor die mensen en de vele honderden, die mij bij de verkiezingen hun voorkeursstem hebben gegeven, wil ik actief in de gemeentepolitiek blijven. Het CDA bloed stroomt door mijn aderen en ik zal dan ook lid van het landelijke CDA blijven, dat mij duizend procent in deze kwestie heeft gesteund,” aldus Van der Wel. Dat hij niet meer voor het CDA in de gemeenteraad van Hardenberg zal acteren doet hem pijn, maar hij zag geen andere keus. Temeer omdat de fractie begin deze week heeft aangegeven dat ze graag wilde dat hij terugkeerde in de fractie, maar alleen op voorwaarde dat Van der Wel dan wel zijn onvoorwaardelijke vertrouwen in de fractie zou uitspreken. “Toen brak mijn klomp. Het kan naar mijn mening niet anders dan dat het lek in de fractie zit en ik moet mijn vertrouwen in die fractie uitspreken? De omgekeerde wereld,” aldus Van der Wel. De Hardenberger hoopt na het zomerreces met frisse moed als eenmansfractie aan de slag te gaan in de gemeenteraad van Hardenberg. “Ik verlaat de CDA-fractie in Hardenberg, maar loop niet voor mijn verantwoordelijkheid weg.” 

Betreurenswaardig

Het CDA Hardenberg heeft inmiddels via een persbericht laten weten het vertrek van Piet-Cees van der Wel uit de CDA-fractie te betreuren. “We hadden graag mét Piet-Cees van der Wel gekeken welke opties er naast een kostbaar onderzoek nog meer waren om de kwestie rond het uitlekken van zijn memo op te helderen. Want ook de CDA fractie wil die duidelijkheid,” zo schrijft het CDA Hardenberg in haar persbericht. Daarin valt ook te lezen dat de fractie zich niet herkent in het feitenrelaas, zoals door Piet-Cees geschetst in zijn verklaring. Tegelijk stelt het partijbestuur veel waardering te hebben voor het feit dat Piet-Cees van der Wel zich de afgelopen 12 jaar heeft ingezet voor de mooie gemeente Hardenberg en het lokale CDA. “We zijn hem daar dankbaar voor en wij wensen hem succes bij het voortzetten van zijn werk als zelfstandig raadslid.”

dav
Beleef water in de meivakantie Twenterand 7 uur geleden
Afbeelding
Oudheidkundige Vereniging verwelkomt nieuwe voor zitter Twenterand 8 uur geleden
Afbeelding
Feestelijke opening van het zwemseizoen bij Het Heuveltjesbosbad Hardenberg 8 uur geleden
Afbeelding
'Vijvertuinen' opent poort Hardenberg 9 uur geleden
Afbeelding
Sientje is ERELID bij Buurtvereniging Sluis 6-7 Hardenberg Ingezonden 10 uur geleden