Afbeelding

Voetbalvereniging Kloosterhaar viert eeuwfeest

wo 22 juni 2022 Hardenberg

Dit jaar bestaat Voetbalvereniging Kloosterhaar 100 jaar en dit wordt groots gevierd. De feestweek begint op zaterdag 25 juni en eindigt op zaterdag 2 juli. Voor dit jubileumjaar is een nieuw logo ontwikkelt. V.V. Kloosterhaar is opgericht in het jaar 1922. Op het nieuwe logo staan dan ook de getallen 1922-2022.

V.V. Kloosterhaar is de oudste vereniging in de gemeente Hardenberg. “V.V. Kloosterhaar is ooit begonnen als twee verenigingen TOP en VOP, Tot Ons Plezier en Voor Ons Plezier. TOP was gevestigd in het ‘centrum’ van Kloosterhaar en VOP in de Balderhaar”, vertelt Zwier Ekkel, wedstrijdsecretaris, bestuurslid en fotograaf bij V.V. Kloosterhaar. “Er is als één vereniging een licentie aangevraagd bij de KNVB. Destijds was Kloosterhaar de enige vereniging met een licentie. Terwijl er wel meer verenigingen in de buurt waren. Daardoor zijn wij nu de oudste vereniging van de gemeente Hardenberg”, vertelt Zwier Ekkel. Naast de verschillende functies binnen de vereniging verzamelt Zwier alles wat met V.V. Kloosterhaar te maken heeft in een archief. Artikelen uit deze krant, uit de Stentor en TC Tubantia, wedstrijdformulieren et cetera. “Wil je iets weten over de vereniging, vraag het aan Zwier”, laat Hans Jager, voorzitter van V.V. Kloosterhaar weten.

TOP, VOP, WIK naar V.V. Kloosterhaar

V.V. Kloosterhaar heeft voor de oorlog één jaar in de competitie gespeeld, dat was in het jaar 1938. Destijds eindigden ze samen met DES Nijverdal. “Hoe dit precies afgelopen is weten we niet. Daarvoor werden er alleen onderlinge wedstrijden gespeeld met clubs uit de gemeente Hardenberg”, vertelt Zwier Ekkel.

In 1931 zijn beide verenigingen samengegaan onder de naam WIK, Willen Is Kunnen. De naam WIK bleef niet lang, want na de oorlog wilde de vereniging competitie spelen. Maar doordat er al een vereniging was met de naam WIK werd de naam V.V. Kloosterhaar. “Toch kennen veel Kloosterhaarders nog wel de naam WIK”, vertelt voorzitter Hans Jager.

De schouders eronder

Vanaf 1961 is de voetbalvereniging gevestigd op ‘de Polderhoek’. “Daarvoor waren we gevestigd aan de Duijtschstraat. De verenigingen heeft al meerdere locaties gekend, voordat we in het jaar 1961 op De Polderhoek kwamen. In de oorlog heeft de vereniging stilgelegen, ook werd de locatie toen veranderd omdat de Duitsers een weg, de Schoolstraat, dwars door het veld legden. Het gebouw waar Kloosterhaar nu is gevestigd, is een gebouw dat door eigen vrijwilligers is gebouwd. In het jaar 2003/2004 is besloten om te bouwen. We hebben er met alle vrijwilligers vier jaar over gedaan. Op 1 augustus 2008 is het gebouw geopend. Dit maakt het dorp Kloosterhaar uniek. Met zijn allen de schouders eronder”, vertelt Hans.

Van zeven seniorenteams naar drie teams

De vereniging heeft ongeveer 350 leden. “Spelende leden kunnen we nog wel gebruiken. In de jaren tachtig hadden we zeven seniorenteams, en dit jaar maar drie. De jeugdige spelers, die op het grote veld spelen, en de dames van Sibculo en Kloosterhaar zijn samengevoegd. Hierdoor hebben we in alle categorieën een team, en kan iedereen op zijn of haar niveau voetballen”, vertelt Hans. “De afname van spelende leden is een probleem bij meerdere verenigingen. Nu stoppen de voetballers als ze de leeftijd van ongeveer dertig jaar bereikt hebben, vroeger speelde men door tot de leeftijd van vijftig/zestig jaar”, vult Zwier aan.

Hoogtepunten

Eén van de hoogtepunten in het bestaan van V.V. Kloosterhaar is het kampioenschap van het eerste elftal in het jaar 2012, en het seizoen erna promoveerden het team via de nacompetitie naar de tweede klasse. Dit is het hoogste niveau waarop de spelers van het eerste elftal hebben gespeeld. “Dit seizoen hebben we in de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Hardenberg’85 in de laatste minuut stand kunnen houden in de derde klasse. Dit was wel een verrassing. Dit is toch mooi in het jubileumjaar”, vertelt Hans. 

Ook speciaal was dat tijdens het 65 jaar bestaan van de vereniging gespeeld werd tegen Ajax onder leiding van Johan Cruijff laat Zwier weten. “We hebben verloren met 8-1. Maar we hadden een voorsprong van 1-0. Dat is toch mooi. Er waren ongeveer 3000 bezoekers”, vertelt Zwier vol trots.

Programma

Het programma voor de feestweek is samengesteld door een jubileumcommissie. De jubileumweek begint op zaterdag 25 juni met het Roelof Scheperstoernooi met afterpary met DJ Radio 538. Roelof Schepers, was een doelman van het eerste elftal en trainer, en is omgekomen door een ongeluk. Dit toernooi is ter nagedachtenis aan hem. Iedereen kan zich inschrijven voor dit mixtoernooi. “Aansluitend is er een afterparty met een DJ van Radio 538 en er is een foodtruck. Een opwarmer voor de feestweek”, aldus Hans.

Dinsdagavond 28 juni is er een bingoavond. Op woensdag 29 juni is er de dag voor de jeugd, met allerlei spelen op het voetbalveld. Donderdag 30 juni is de grote V.V. Kloosterhaarshow, dan worden de jubilarissen gehuldigd. “Er zijn er 49 dit jaar, maar door corona zijn de jubilarissen vorig jaar niet gehuldigd”, vertelt Hans. Op de vraag wie is het oudste lid antwoordt Zwier vol trots: “Dat is mijn schoonvader, Teun Mollen 81 jaar en al 67 jaar lid”. Vrijdag 1 juli is er een receptie voor genodigden. De week wordt afgesloten met een feestavond met de band Band’um uit Bergentheim.

Rompertje voor baby’s

Op de vraag wat maakt jullie voetbalvereniging zo bijzonder antwoord Hans het volgende: “In een dorp heb je dat je voor iedereen klaar staat. We hebben 350 leden en Kloosterhaar heeft ongeveer 1500 inwoners. Een groot percentage is dus betrokken bij de voetbal. Soms gaan spelers even weg naar een andere vereniging maar komen ook weer terug. Het is de hechte gemeenschap. De vereniging verbindt. Je doet een oproep voor een klus en iedereen staat klaar. Dat maakt de vereniging bijzonder”. 

“Als er een baby wordt geboren in het dorp, krijgt de baby gelijk een rompertje met V.V. Kloosterhaar van de voetbalvereniging. Zo hebben we direct binding met de nieuwe gezinnen. De voetbalvereniging zorgt voor de leefbaarheid in het dorp”, eindigen Hans en Zwier het gesprek. 

Voor meer informatie kijk op www.vv.kloosterhaar.nl 

Afbeelding
W. v.d. Weide en S. Fransen winnen tweede wedstrijd van de parkvissers Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Incluzio Uitvoering Oost krijgt nieuwe naam Twenterand 6 uur geleden
Afbeelding
Gezonde wandeling in Engbertsdijkvenen Hardenberg 6 uur geleden
Op de foto, genomen door Geert Westerhof: de heer Gellekink, lid Raad van Bestuur van St. Saxenburgh, Gert Gerrits, voorzitter van HardenbergArt, en Willemien Bulthuis als verbindende factor.
Kunst in het Saxenburgh Medisch Centrum Hardenberg 6 uur geleden
Afbeelding
Jom Hasjoa: Holocaust herdenking in de voormalige synagoge Coevorden 8 uur geleden