Afbeelding

VVD: hoe verder met energieprojecten Bergentheim-Zuid?

vr 11 februari 2022 Hardenberg

De Hardenbergse fractie van de VVD wil van het college weten hoe dat omgaat met initiatieven voor grootschalige energieopwekking in het gebied Bergentheim - Kloosterhaar - Sibculo en de communicatie rond ontwikkelingen op dat gebied. De VVD wijst erop dat er nog steeds een opgave ligt op het gebied van duurzame energie.

Eind vorig jaar is het pilotproject rondom de opwekking van grootschalige duurzame energie in het zoekgebied Kloosterhaar - Bergentheim - Sibculo stopgezet op voordracht van de coalitiepartijen CDA, CU, PvdA en OpKoers.nu. De VVD stemde toen tegen dit voorstel omdat de partij vindt dat de gemeente haar handen niet van de energietransitie af moet trekken, zelf de regie moet houden op gebiedsprocessen en deze maximaal moet faciliteren. Volgens de VVD betekent het besluit van de coalitie om het gebiedsproces te stoppen niet dat er nu geen grootschalige wind- en zonneprojecten kunnen worden ontwikkeld, maar alleen dat de gemeente daarin niet langer de regie voert en geen begeleiding meer biedt aan inwoners die zich zorgen maken over hun leefomgeving.

De VVD-fractie wil daarom van het college weten hoe dat na stopzetting van het gebiedsproces met de inwoners communiceert over de ontwikkeling van windmolens in Duitsland en aangrenzende gemeenten en over ingediende aanvragen voor het ontwikkelen van zon- en windmolenparken in het zoekgebied door (externe) partijen. Ook wil de fractie weten of er in het zoekgebied al ontwikkelingen gaande zijn op het gebied van grootschalige opwekking van duurzame energie.

Steun voor initiatieven

Wat de VVD betreft steunt Hardenberg dergelijke initiatieven omdat de transitie om een gezamenlijke inspanning vraagt: “Met de opdracht die onverminderd voor ons ligt om te verduurzamen en de voorliggende energielasten waar iedere inwoner mee te maken krijgt, willen we liever vandaag dan morgen ‘nul’ op de meter en dat lukt wat de VVD betreft alleen maar als we met z’n allen de schouders er flink onder zetten”. De VVD wil daarom ook van het college weten welke ondersteuning inwoners en ondernemers van de gemeente kunnen verwachten als ze zelf aan de slag willen met (grootschalige) duurzame energie.

Afbeelding
Landelijk christelijk projectkoor Grace-Choir 2 van start Hardenberg 6 uur geleden
De 8 meiden van de ARS Hardenberg; groep 6
De VlechtjesClub voor KIKA Nieuws Ingezonden 7 uur geleden
Namens de vereniging werd Colling bedankt met een bloemetje en presentje.
Groot spandoek van De Grunte maakt indruk Sport Ingezonden 13 uur geleden
Sponsoren bedankt
Prijswinnaars bij geslaagde avond ZPV De Grunte Nieuws Ingezonden 13 uur geleden
Afbeelding
Zes Tijdreizen Energie gepland Hardenberg 14 uur geleden