Afbeelding
G. Brokelman

Obs De Opstap viert jubileum

wo 24 november 2021 Hardenberg

Op donderdag 18 november vierde obs De Opstap het vijf jarige bestaan. *We zijn blij dat het we het vijfjarig jubileum kunnen vieren, maar dat we hier nog vijf jaar ons werk kunnen doen is natuurlijk super”, laat Alie Tjarks, namens De Opstap weten.

Het jubileum werd gevierd met een feestje op donderdagochtend voor alle kinderen. “Het thema is ‘feest’ de komende maanden. Zo vieren we niet alleen het jubileum deze maand maar ook sinterklaas, verjaardagen, kerst etc. Tijdens deze morgen werden ook de jubilarissen in het zonnetje gezet”. Alle kinderen hebben een dansje ingestudeerd. Het dansje werd donderdagochtend gepresenteerd. En er was een Levend Ganzenbord. Eén van de onderdelen was het verkleden en dan een fotoshoot.

De Jubilarissen

Donderdagochtend werden vier jubilarissen gehuldigd. Dianne Wanink, Monique Dikken en Jurgens Stoffers zijn 25 jaar in dienst bij Onderwijsstichting Arcade of Chrono. En Janita Makaske is veertig jaar in dienst. “Een mijlpaal. Fijn om deze leerkrachten extra in het zonnetje te zetten”, laat Alie weten.

De Opstap is een school voor eerste opvang van asielzoekerskinderen en anderstaligen. De school is gevestigd op het asielzoekerscentrum in Heemserveen. “Er zijn hier niet alleen kinderen die in het AZC wonen, maar ook kinderen van statushouders en arbeidsmigranten. Alle kinderen komen hier om Nederlands te leren. Kinderen van statushouders zijn ongeveer 1,5 jaar bij ons op school en dan kunnen ze uitstromen naar de school van keuze. Er is hiervoor een convenant met de gemeente Hardenberg getekend. Het maakt dus niet uit naar welke school. De tijd dat kinderen van het AZC bij ons naar school gaan is zeer verschillend”. 

Spreken met handen en voeten

De Opstap heeft vijf groepen. De kinderen zitten op leeftijd bij elkaar in de groep. Op een doorsnee schooldag ontmoeten kinderen van meer dan 20 nationaliteiten elkaar. “Als de kinderen hier komen moeten ze eerst ‘landen en aarden’. Dit heeft tijd nodig. Ze moeten zich veilig voelen, en dan komen ze tot leren. Sommige kinderen hebben al onderwijs genoten, maar er zijn hier ook kinderen die nog nooit onderwijs hebben gehad. Kinderen beginnen allemaal op een verschillend startniveau. De kinderen spreken allemaal verschillende talen. Kinderen die dan toevallig dezelfde taal spreken hebben steun aan elkaar. Maar ben je het enige kind dat bijvoorbeeld Tsjechisch spreekt, dat is dit nog moeilijker. De doelstelling is de kinderen de Nederlandse taal leren. In het begin spreken we met de ‘handen en voeten’”, vertelt Alie lachend.


Nieuwe school

De school werkt samen met allerlei instanties zoals de Samen Doen teams, GGD, en Maatschappelijk werk. “Voor kinderen die echt in de knoop zitten heeft OpStap een speltherapeut. Zij begeleidt de kinderen individueel. Op een spelende wijze proberen we het probleem op te lossen”. De Opstap is een nieuwe school en voldoet aan alle eisen. “We hebben vijf jaar geleden de school helemaal ingericht en we voldoen aan alle eisen net zoals het ‘normale’ onderwijs. Deze kinderen hebben al een grote achterstand, en hebben veel meegemaakt. Die verdienen dit. Ze moeten veilig en met plezier naar school kunnen gaan”.

Kerstfeest

Als je terugkijkt op de afgelopen vijf jaar, wat is je dan bijgebleven? “De mindere tijd was natuurlijk de lockdown. Dat is voor deze kinderen nog moeilijker. Als kinderen een vrije dag of vakantie hebben vinden ze al vreselijk. De school zorgt voor plezier bij deze kinderen. Ook was het lesgeven erg moeilijk. We hadden Chromebooks. Maar de internetverbinding was tijdens de eerste lockdown heel slecht in het AZC. De kinderen kunnen vaak niet geholpen worden door de ouders. Dit zorgde voor achterstand bij de kinderen. Eén van de leukere dingen van de afgelopen jaren zijn wel de feesten zoals Sinterklaas en Feest van de Vrede. Twee jaar geleden was er met het Feest van De vrede (Kerst) een maaltijd. Alle ouders hadden gerechten gemaakt. Zo waren er allerlei hapjes uit verschillende landen. En dan nu het jubileum, ook prachtig”, eindigt Alie het gesprek.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Brandweer rukt uit voor kortsluiting in stopcontact in pand Bergentheim Hardenberg 9 uur geleden
Afbeelding
Zonnebloem Bergentheim viert gezellige middag in Mariënberg Hardenberg 10 uur geleden
Afbeelding
Aanvragen bijdrage voor amateurkunstverenigingen Hardenberg 13 uur geleden
Afbeelding
'Kerkdienst in onze moodersproake' Twenterand 15 uur geleden
Afbeelding
De Boombouw - Wintermarathon Ommen 19 uur geleden