Afbeelding
Partnerbijdrage

Tips voor het voorbereiden van een fietstocht

wo 1 maart 2023 Hardenberg

Een fietstocht is een heerlijke én gezonde manier om je vrije tijd door te brengen. Je kunt een dagtocht maken, of een langere toer om een bepaald gebied te verkennen. Nederland is daar overigens een perfect land voor: we staan op de tweede plaats in Europa (na Denemarken) als het gaat om fietsvriendelijkheid én we hebben een prachtig, gevarieerd landschap! Met onderstaande tips bereid je jouw fietstocht goed voor.

1. Zorg voor een goede tweewieler

Vaak kun je op locatie een fiets huren. Maar als je je eigen tweewieler meeneemt, is het belangrijk om te zorgen dat deze in optimale staat is. Controleer de banden, de remmen, de verlichting en spuit wat olie op de ketting. Investeer ook in een goed slot, zodat je hem overal veilig kunt parkeren.

2. Route

Stippel je route uit, zodat je een mooie tocht kunt maken. Houd hierbij rekening met de afstand, let op welke omgeving/plaatsen je graag wilt zien en of er onderweg wel of geen horeca is. Je kunt hiervoor gebruik maken van de online routeplanner van de Fietsersbond of gewoon van Google Maps. Ga je verder weg, dus eerst met de auto en de fiets op de fietsdrager, zoek dan eens naar de TOPs in Nederland. Dit zijn Toeristische Overstapplekken. Erg handig, want je kunt er parkeren vlak bij de omgeving die je graag wilt verkennen en er is gelegenheid om een hapje te eten en te drinken en om naar het toilet te gaan.

3. Wat neem je mee?

Dat is een goede vraag, die helemaal afhankelijk is van jouw plannen. Ga je een week lang fietsen en steeds bij een andere accommodatie overnachten? Dan moet je uiteraard veel meer meenemen dan wanneer je slechts een dagje gaat. In dat geval is het slim om goede, waterdichte fietstassen op je fiets te doen, zodat je alles wat je gedurende de week nodig hebt, kunt inpakken.

Voor een dagtocht neem je eventueel proviand mee, maar in ieder geval een fles water. Een paar energierepen of iets dergelijks is fijn om bij je te hebben voor als je erge trek krijgt en voorlopig nog niet bij een horecagelegenheid terecht kunt. Verder pak je een mobiele telefoon (ook voor navigatie en foto’s!), oplader en zonnebrandmiddel in. Een setje bandenplakspullen en pompje is uiteraard ook onmisbaar. Het zelfde geldt voor regenkleding; in Nederland kun je eigenlijk niet zonder, dus doe altijd een regenpak of poncho in je fietstas.

Wat ook niet vergeten mag worden, is een goed fietsslot. Je wilt natuurlijk niet dat je fiets wordt gestolen terwijl je een lekkere pauze neemt op een terrasje. Een handige tip is om dan een tweede slot te gebruiken. Naast de standaard ringslot is bijvoorbeeld een kabelslot ideaal om te gebruiken om je fiets goed op slot te zetten.

4. Wat trek je aan?

Let op de weersvoorspelling om te bepalen wat je aan trekt. Ook als het erg zonnig en heet is, is het slim om bedekkende kleding te dragen. Het beschermt je huid tegen verbranding en zorgt er voor dat je niet oververhit raakt. Laagjes kleding is ook erg handig: zo kan je later eventueel iets uit- of juist aantrekken wanneer je het warm of koud hebt. Goede schoenen of sandalen zijn ook een must. Soms ga je ook een stukje lopen onderweg en je voeten zijn bovendien beter beschermd, mocht je een keer vallen.

Jenieke met voorzitter Eelco
Jubilarissen bij toneelvereniging Roke Nieuws Ingezonden 9 uur geleden
Afbeelding
Mariënberg krijgt gevoel weer te pakken Hardenberg 13 uur geleden
Openingszet: Gerwin van Dijk, zoon van Johan van Dijk, verricht de openingszet aan het bord van Gerbrand Hessing (rechts) en Gerwin van der Meer (links)
Gil Salomé zegeviert bij Johan van Dijk-memorial Twenterand 14 uur geleden
Afbeelding
Den Ham tegen Rigtersbleek Twenterand 14 uur geleden
Afbeelding
Kinderstraat in de Berkenlaan Hardenberg 16 uur geleden