Afbeelding
G. Brokelman

Een deel van de Visie Vechtrijk wordt uitgewerkt

wo 23 juni 2021 Hardenberg

Onlangs is de Visie Vechtrijk Gramsbergen aangeboden aan de besturen van gemeente en waterschap.. De Visie Vechtrijk Gramsbergen is opgesteld door bewoners en stakeholders met ondersteuning van het waterschap Vechtstromen en gemeente Hardenberg.

De Visie Vechtrijk Gramsbergen heeft betrekking op het gebied langs de Vecht bij Gramsbergen gelegen tussen de Hardenbergse wijk Baalder en de Haandrik, met uitzondering van de Loozensche Linie. Het Gat van Joosten is betrokken in dit plan. “”Wij kunnen helaas niet de gehele visie in één keer tot uitvoering brengen. Hiervoor is het budget niet groot genoeg”, laat Martijn Spoolder namens de gemeente Hardenberg weten. “We beginnen nu vanaf Gramsbergen ongeveer vanaf Welgelegen, dus dichtbij het centrum tot aan de Haandrik.

Dit noordelijke gebied wordt heringericht met (extensieve) landbouw en natuur en de realisatie van een meestromende nevengeul rond stuw De Haandrik. Ter hoogte van het centrum wordt de Vecht verlegd naar Gramsbergen toe, waardoor de Vecht meer zichtbaar en leefbaar wordt. Er komen aanlegsteigers aan de rand van Gramsbergen. Er wordt een verhard wandelpad aangelegd aan de rand met uitzicht op de Vecht en aanlegsteigers.

De andere parels uit de Visie Vechtrijk Gramsbergen die mogelijk in de toekomst worden uitgevoerd zijn: het aanpassen van de begraafplaats en de brug over de Vecht. Het uitdiepen van het Gat van Joosten, de biodiversiteit vergroten en het realiseren van een wandelroute. Het weghalen van de stenen aan de vechtoevers in het zuidelijke deel en het realiseren van natuurlijk vriendelijke oevers.

Het noordelijke deel

“Het noordelijke deel is ‘meer’ het deel van het waterschap”, laat Marion Geerink, projectleider waterschap Vechtstromen weten. “We gaan nu een deel van de visie uitwerken en dat is onder andere een nevengeul aan brengen vanaf de Haandrik tot aan Gramsbergen. Hiervoor wordt de gehele uiterwaard opnieuw ingericht. Door het aanleggen van de nevengeul worden de juiste omstandigheden gecreëerd voor flora en fauna. Doordat er minder bemesting gaat plaatsvinden zullen er andere soorten planten en dieren komen in dit gebied. De vissen zijn erg belangrijk in dit gebied. Er is een vistrap bij De Haandrik en met de nevengeul wordt De Haandrik nog beter te passeren voor vissen. Alle vissen kunnen straks heen en weer zwemmen”, laat Marion weten.

Meer beleving

“Het noordelijke deel is een ‘rustig’ deel, hierin zijn de natuur en de landbouw belangrijk. Bij het gedeelte achter het verzorgingscentrum Welgelegen zal er meer beleving zijn”, vertelt Martijn. Bij het vaststellen van de Visie Vechtrijk Gramsbergen zijn allerlei partijen betrokken waaronder Stadsbelang Gramsbergen. Enige jaren geleden hebben de kinderen van groep 8 van cbs De Akker samen met Hannie Kwant, docente landschapsontwerpster en inwoonster van Gramsbergen enkele ideeën uitgewerkt. “De ideeën die destijds zijn gemaakt worden nu ook meegenomen in het verdere ontwerp. Hannie denkt ook nu mee in het project. Een uitdrukkelijke wens van Stadsbelang Gramsbergen is om de beleving van water naar Gramsbergen te halen. En deze gaat in vervulling. Hoewel de Vecht niet in zijn geheel verlegd kan worden richting Gramsbergen, zoals in de Visie staat, gaat er wel een waterverbinding komen van de Vecht naar Gramsbergen. Er komen aanlegvoorzieningen voor kano’s, fluisterboten en sloepjes. Het gaat hier om kleine boten, geen grote motorjachten. Er komt een waterspeeltuin. Het wordt een plek waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten. Ook worden de resten van het oude kasteel van Gramsbergen betrokken bij dit plan. Hoe het er precies gaat uitzien is nog niet bekend. We zitten nu in de ontwerpfase”, aldus Martijn. “Men moet er niet van uit gaan dat het een grote haven wordt. Het gaat om fluitsterbootjes, kano’s en sloepjes. Er komt ook geen toiletvoorziening”, laat Martijn weten.

Wandel- en fietspaden

“Er is op dit moment een bestaand wandelpad, Het Willem Wolthuispad, maar of dit zo blijft kunnen we niet met zekerheid zeggen”, vertelt Martijn. “Wat ons betreft wel. Dit is nu enige wandelverbinding via de Vecht met Duitsland. Dit wandelpad zal een plek krijgen in dit gebied”, vult Marion aan.

Wat is het mooist?

“Het leukste aan dit project is om samen met inwoners iets te bedenken. Iets te maken naar hun wensen. Dit maakt het ook lastig, want qua budget zijn er ook beperkingen. Natuurlijk zitten er ook tegenstellende belangen in dit project zoals bij veel projecten. Maar dat je iets kunt doen samen met de inwoners, daar krijg ik energie van”, vertelt Martijn enthousiast.

“Er is enorme betrokkenheid. De klankbordgroep, bestaande uit Stadsbelang Gramsbergen, LTO, verschillende groene groepen, Plaatselijk Belang is erg belangrijk. Zij hebben een juiste rol gespeeld in dit project. Ze kijken kritisch mee op proces en op inhoud”, vertelt Marion.

Krediet

Voor het project is een krediet beschikbaar, maar dit was onvoldoende om fase 1 te realiseren. Gemeente Hardenberg heeft in samenwerking met waterschap Veltstromen een aanvraag gedaan voor Regiodeal. Dit heeft geleid tot een toezegging van een subsidie van 980.000 euro. Dit zijn de financiële kaders waar binnen fase 1 van de visie uitgevoerd wordt. “Voor het gehele project is meer geld nodig. Ik denk dat we nu twee/derde kunnen realiseren. Maar de andere onderdelen verdwijnen niet. Wie weet in de toekomst”, eindigt Marion het gesprek.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
W. v.d. Weide en S. Fransen winnen tweede wedstrijd van de parkvissers Hardenberg 13 uur geleden
Afbeelding
Incluzio Uitvoering Oost krijgt nieuwe naam Twenterand 14 uur geleden
Afbeelding
Gezonde wandeling in Engbertsdijkvenen Hardenberg 14 uur geleden
Op de foto, genomen door Geert Westerhof: de heer Gellekink, lid Raad van Bestuur van St. Saxenburgh, Gert Gerrits, voorzitter van HardenbergArt, en Willemien Bulthuis als verbindende factor.
Kunst in het Saxenburgh Medisch Centrum Hardenberg 14 uur geleden
Afbeelding
Jom Hasjoa: Holocaust herdenking in de voormalige synagoge Coevorden 16 uur geleden