Afbeelding

Regionale aandacht voor financieel misbruik van ouderen

wo 19 mei 2021 Hardenberg

Mensen die in het dagelijks leven afhankelijk zijn van anderen kunnen kwetsbaar zijn voor financieel misbruik. Om dat tegen te gaan heeft een groep professionals en vrijwilligers uit de publieke én de private sector uit de gemeente Ommen en Hardenberg de handen ineengeslagen. Zij hebben een Lokale Alliantie Veilig Financieel Ouder Worden gevormd om financieel misbruik te voorkomen of aan te pakken als het zich toch voordoet.

Deze alliantie bestaat uit de Rabobank, ABN AMRO, Saxenburgh Groep, Veilig Thuis , Baalderborg Groep, Raad en Recht, Linde Notarissen, Vechtstede Notarissen, Diaconaal Platform Hardenberg, Mantelzorgnetwerk, Samen Doen Ommen, Samen Doen Hardenberg en de gemeenten Ommen en Hardenberg.  Eerder deze week werd het samenwerkingsconvenant ondertekend in een online startbijeenkomst. Mary Looman, wethouder gemeente Hardenberg, geeft aan dat ze het erg belangrijk vindt dat deze Lokale Alliantie is gevormd. “Deze Alliantie heeft als doelstelling financieel misbruik te voorkomen en te helpen als het helaas toch voorkomt. Ik vind het erg belangrijk dat wij dit in Hardenberg opgezet hebben. Het is een grote diverse groep van organisaties die de Alliantie heeft ondertekent. Mochten er nog andere organisaties zijn die zich ook bij de Alliantie willen voegen, juichen wij dat toe. Speciaal doe ik een oproep aan alle banken. Ik vind het jammer dat ze niet allemaal meedoen. Als je wilt deelnemen, neem daarvoor gerust contact met ons op”.

Korte lijnen

Ada Bakker van Rabobank Vaart en Vechtstreek: “Dankzij de samenwerking met de partijen die bij de Lokale Alliantie zijn aangesloten, kunnen we signalen van uitbuiting vroeg oppakken. Liever nog gaan we uitbuiting tegen, door mensen te wijzen op het goed regelen van hun bankzaken voor nu en later. Zo kunnen we hen helpen om zelf de regie te houden over hun bankzaken”. 

Alienke Horstra van Raad en Recht geeft aan: “Ouderen kunnen de snelle digitale veranderingen niet altijd bijbenen en staan daardoor al snel buiten spel. Ze zijn zich vaak niet voldoende bewust van de gevaren die ze daardoor lopen. Ze worden afhankelijk en financieel kwetsbaar. De alliantie zet zich in voor preventie en bewustwording”. “Veel ouderen zijn afhankelijk van mantelzorgers. Eén op de twintig ouderen hebben wel eens te maken met een form van financiële misbruik. Met Lokale Alliantie Veilig Financieel Ouder Worden kunnen signalen gedeeld worden. Een goede inzet”, laat wethouder Jasper Faijen namens de gemeente Ommen weten. 

De Lokale Alliantie Veilig Financieel Ouder Worden richt zich op de gemeenten Ommen en Hardenberg. De alliantie is bereikbaar voor voorlichting of overleg over casuïstiek via het mailadres samendoennoord@hardenberg.nl.

Afbeelding
Jongeren uit Den Ham helpen Armenië Twenterand 13 uur geleden
Grens Heuvelen Classic op 8 juni
Toerclub H.W.V organiseert toertocht op 8 juni Nieuws Ingezonden 14 uur geleden
Afbeelding
"Een uitvaart moet vooral een waardevolle herinnering creëren" Partnerbijdrage 15 uur geleden
Afbeelding
Kerkdiensten van 9 en 12 mei Kerk 15 uur geleden
Afbeelding
Medische diensten van Hemelvaartsdag 9 mei en 11 en 12 mei Medisch 15 uur geleden