Afbeelding
G. Brokelman

Coronatijd, een aparte tijd

wo 19 mei 2021 Hardenberg

Net als voor vele anderen, was en is voor natuuractiviteitencentrum De Koppel de ‘coronatijd’ een bijzondere tijd. 

“Als je terugkijkt was het een aparte tijd. Vorig jaar maart dacht je ‘het duurt nog maar een paar weken’, maar dat werden elf weken. Ik weet nog dat we vorig jaar op 1 juni, eerste pinksterdag, weer open mochten. We hadden meteen veel bezoekers. Na deze dag volgde een heel drukke zomer, we gingen langzamerhand weer naar het ‘normale’ leven. In september hebben we het 20-jarig jubileum gevierd tijdens burendag. En vanaf toen gingen we terug in de lockdown. Eerst mocht het centrum nog open blijven behalve de horeca, en daarna een volledige lockdown”, blikt Ans Naber, directeur natuuractiviteitencentrum De Koppel terug op deze periode. 

Dubbel gevoel

De zomer voelde ook dubbel. “Het voelde een beetje dubbel want wij zijn een gastvrije organisatie. Maar aan de andere kant moest je de helft van de tijd ook als politieagent optreden door de drukte en de maatregelen”, vertelt Ans. 

Expositie Vogelschool

Sinds de volledige lockdown is het stil in natuuractiviteitencentrum De Koppel. Scholieren brengen geen bezoek. De Koppel mag op zijn vroegst open op woensdag 26 mei. “Maar wij hebben niet stil gezeten. We zijn klaar voor de opening. Sinds maart 2021 is de expositie ‘Vogelschool’ gereed”, vertelt Ans enthousiast. Aan de wanden van het natuuractiviteitencentrum hangen schitterende doeken van 10 vogels, die te zien zijn in de omgeving van het Vechtpark. In de ruimte staan 10 panelen, die veel vertellen over de betreffende vogel. Zo zijn er wist-je-datjes, heeft elke vogel zijn eigen paspoort, is er een brief te lezen met een hartenkreet vanuit de vogel en zijn er QR-codes die verwijzen naar filmpjes. Op de eerste verdieping staan vier elektrospellen, met name leuk voor kinderen, die daar hun vogeldiploma kunnen halen. Voor het Vechtpark is een vogelkijkroute beschikbaar waarop ook te zien is welke vogels je tegen kunt komen in het Vechtpark. Deze route is ontwikkeld met hulp van vogelkenner Johan Poffers.

Koffie to go loket

“We hebben sinds kort een ‘koffie to go’ loket. Deze is zolang onze locatie nog niet open is geopend tijdens de normale openingstijden. Hier wordt totdat wij weer open mogen ook de vogelkijkroute verstrekt. De vogelkijkroute is een fiets- en wandelroute. Er wordt door scholen al gebruik gemaakt van deze route. Zo hebben de scholieren een leuke biologieles buiten. Daarnaast lenen scholen materialen van ons, zoals het uilenbal pluizen. Op deze manier kunnen ze nog een biologie- of natuurles geven”, vertelt Ans. 

Startpunt Duurzaam

“Verder zijn we druk bezig geweest met een nieuwe tentoonstelling over duurzaamheid. Deze kan bezichtigd worden als we weer open mogen. Er is in Hardenberg al veel geregeld voor ‘duurzaamheid’ en de gemeente is bezig met grote projecten zoals windmolens, zonnepanelen etc. Maar er zijn ook nog heel veel inwoners die wel iets willen met duurzaamheid maar niet weten waar ze moeten beginnen. Sommige kleine dingen kunnen al helpen. Daarom is het Startpunt Duurzaam ontwikkeld”, vertelt Ans. Het Startpunt Duurzaam is laagdrempelig. Er worden duurzaamheidsgidsen opgeleid. Deze gidsen kunnen de bezoekers op weg helpen. “Zij doen geen thuisbezoek. Dit Startpunt is een inlooppunt. Zij helpen je met de vervolgstappen die je eventueel kunt doen met betrekking tot duurzaamheid en verplichten je niet tot aankoop van bepaalde artikelen. Ze kunnen je wanneer nodig is in contact brengen met een energiecoach of andere organisaties”. 

Voldoende mogelijkheden

Al is het natuuractiviteitencentrum niet open, buiten zijn er veel ontspanningsmogelijkheden zoals een bezoek aan de Koppeltuinen en het blote voeten pad. “Ook is het dit jaar weer mogelijk om per kano de Vecht te bevaren. De Koppel verhuurt deze in samenwerking met Total Outdoor”.

Ommetjes dicht bij huis

In de coronatijd trokken mensen meer de natuur in “De inwoners van Hardenberg zijn de natuur vooral in eigen omgeving meer gaan waarderen, daar zijn we super blij mee. Misschien kunnen we in de toekomst meer wandel- en fietspaden aanleggen, ook buiten de natuurgebieden, zodat er ook meer spreiding is. Of bepaalde ‘ommetjes’ dicht bij huis. maken We kunnen met zijn allen de natuur in, maar dat moet natuurlijk niet ten koste gaan van diezelfde natuur”, eindigt Ans het gesprek. U vindt het natuuractiviteitencentrum aan de Vechtstraat 8 in Hardenberg. Voor meer informatie kijk op www.dekoppel.com.

De Gramsberger groep hardlopers en hun begeleiders.
Vredesvuur en festival een fantastische happening Hardenberg Ingezonden 17 uur geleden
De voortreffelijke maaltijd
Zonnebloemers genoten van vrijheidsmaaltijd Hardenberg Ingezonden 18 uur geleden
Afbeelding
Lutten lijdt nederlaag ondanks goed spel Hardenberg 18 uur geleden
Zowizo Vriezenveen
Derde landelijke "week van de stenen winkel" Nieuws Ingezonden 20 uur geleden
Afbeelding
Witte rozen op Gedenkstenen en Stolpersteine Twenterand 22 uur geleden