"De Nedersaksenlijn zou een uitkomst zijn voor scholieren".
"De Nedersaksenlijn zou een uitkomst zijn voor scholieren". G. Brokelman

Nedersaksenlijn de uitkomst!

wo 28 april 2021 Hardenberg

De Nedersaksenlijn is een doorgaande spoorverbinding tussen Groningen over Emmen naar Twente. De verbinding kan ontstaan door de aanleg van een nieuwe spoorlijn van Emmen naar Musselkanaal en door het geschikt maken van de museumspoorlijn van de STAR voor gewoon personenverkeer tussen Musselkanaal en Veendam. Daarnaast moeten er grote aanpassingen aan het bestaande spoor komen tussen Almelo en Emmen en tussen Groningen en Veendam.

Het idee van de Nedersaksenlijn is ontstaan in Ter Apel. Drie ondernemersverenigingen: handelsvereniging Mercurius, de industriekring Ter Apel en Omstreken en het Parkmanagement ’t Heem hebben samen de Stichting Nedersaksenlijn opgericht. 

“Ik herinner mij nog goed het eerste symposium dat belegd werd in Ter Apel. Tot onze grote verrassing waren hier 250 tot 300 aanwezigen waaronder ook de Gedeputeerden van de Provincie Groningen, Drenthe en Overijssel en de Badbentheimer Eisenbaan. Het onderwerp ‘De Nedersaksenlijn’ bleef leven in de gedachten van veel inwoners en de gemeente Westerwolde sloot zich aan. Later werd de Nedersaksenlijn onderwerp van gesprek in Emmen, Coevorden en Hardenberg. De Provincie Overijssel deed een haalbaarheidsonderzoek en nu staat De Nederdsaksenlijn op de landelijke politieke agenda. Dit heeft ons verrast”, vertelt de heer Kwak, voorzitter van de Stichting Nedersaksenlijn. “Het belang van een sterke verbinding tussen de universiteitssteden Enschede en Groningen, via Hardenberg, Coevorden, Emmen, Ter Apel, Stadskanaal en Veendam wordt voor iedereen steeds duidelijker”. 

De blik is op de Randstad

De Stichting vind het erg belangrijk dat de spoorlijn er komt. “Nu is de blik vaak gericht op de Randstad. ‘Bij Zwolle stopt het’, wordt vaak gezegd. Scholieren in Ter Apel moeten naar Emmen of Groningen. En als ze naar de Universiteit willen, verhuizen ze naar Enschede of naar de Randstad. De ‘hoger’ opgeleiden blijven in de Randstad en komen op later leeftijd niet terug. Met de realisatie van de Nedersaksenlijn zijn de hbo-scholen en universiteiten eenvoudig bereikbaar binnen één uur reisafstand. Verhuizen voor de studie is dan vaak niet meer nodig. Uit onderzoek blijkt dat de welvaart in het Oosten van het land stagneert. Terwijl juist Overijssel, Drenthe en Groningen elkaar en de rest van Nederland zo veel te bieden heeft”. 

Woon- en recreatiegebied dichterbij

De realisatie van de Nedersaksenlijn kan ervoor zorgen dat mensen verhuizen van de Randstad naar het Oosten van het land. “De randstad is overvol, deze verhuizing kan een uitkomst zijn. Door deze verbinding komt het gehele prachtige woon- en recreatiegebied dichterbij voor een groot publiek. Denk aan de dierentuin in Emmen, maar ook het mooie natuurgebied in Westerwolde. Voor de bewoners van het AZC in Ter Apel zal de Nedersaksenlijn een uitkomst zijn”, laat de heer Kwak weten.

Gemeente Hardenberg

Ook voor Hardenberg is de Nedersaksenlijn van groot belang. Volgens wethouder Alwin te Rietstap van de gemeente Hardenberg, is de Nedersaksenlijn belangrijk voor de sociaal economische ontwikkeling van heel Noordoost Nederland. “Het verbinden van de sterke regio’s Zwolle, Twente, Dutch Tech Zone en Groningen, en de universiteitssteden Enschede en Groningen biedt kansen voor de hele regio om meer tot ontwikkeling te komen. We zeggen dat niet alleen als gemeente, ook onze ondernemers in Hardenberg onderstrepen het belang ervan. Voor de innovatie en toekomst van hun bedrijven is het bijvoorbeeld belangrijk om hoger opgeleide werknemers te kunnen aantrekken. Een goede bereikbaarheid van de bedrijven is daarbij een vereiste. Maar ook de verbinding met de rest van het land en Duitsland biedt mogelijkheden voor bedrijven, werknemers, studenten en ruimtezoekers. Er liggen zoveel kansen in deze regio, die door de Nedersaksenlijn beter benut kunnen worden. Ik blijf het belang ervan daarom ook, samen met onze ondernemers, in Den Haag benadrukken”, aldus Te Rietstap. 

Verbinding met Duitsland

De Nedersaksenlijn zorgt voor een betere spoorverbinding met Duitsland. “Hier gaat het om de Lelylijn en over de Wunderlinie. Om deze treinen te vullen heb je regionale lijnen nodig zoals de Nedersaksenlijn en de lijn Emmen-Rheine. Dat de samenwerking met Duitsland zijn vruchten zal afwerpen kun je al zien aan de A31”. 

Afhankelijk van ondernemers

Onlangs is er in Hardenberg een digitale bijeenkomst over de Nedersaksenlijn gehouden dit was een succes. “Deze bijeenkomsten willen wij wel vaker houden maar dit kost geld en als stichting hebben wij geen geld. We zijn afhankelijk van ondernemersverenigingen en gemeenten. We hebben alle ondernemers langs de spoorlijn over dit project benaderd en hopen zo de samenwerking te vinden en daardoor ook meer bijeenkomsten te kunnen houden”.

Den Haag moet nog worden overtuigd

“De Nedersaksenlijn zal een grote invloed hebben op de werkgelegenheid in Oost-Nederland. En In het Oosten vind je de rust en dat vinden mensen belangrijk. We hebben de medewerking op dit moment van gemeenten en Provincie. Nu moet Den Haag nog worden overtuigd. De situatie is in de afgelopen tientallen jaren nog niet zo gunstig geweest voor de realisatie van de Nedersaksenlijn als nu, nu moeten we doorzetten”, vertelt de heer?Kwak. “Om dit te realiseren, is er naast alle goede argumenten, nog iets nodig om tot een breed gedragen plan te komen. Los van geld, want dat mag niet het probleem zijn. Over de kosten wordt ook verschillende gedacht. Maar tussen de 500 miljoen en 1 miljard gaat het wel kosten. Maar samenwerking wordt nu het belangrijkste”, eindigt de heer Kwak het gesprek.

Wil je meehelpen met de realisatie van de Nedersaksenlijn wordt dan vriend van de Nedersaksenlijn dit kan , meld je dan aan via  www.nedesaksenlijn.nl/vriend

Afbeelding
Afbeelding
Stekjes- en boekenmarkt Hardenberg 9 minuten geleden
Afbeelding
Joerie Church zet punt achter voetbalcarrière Hardenberg 44 minuten geleden
De Gramsberger groep hardlopers en hun begeleiders.
Vredesvuur en festival een fantastische happening Hardenberg Ingezonden 18 uur geleden
De voortreffelijke maaltijd
Zonnebloemers genoten van vrijheidsmaaltijd Hardenberg Ingezonden 20 uur geleden
Afbeelding
Lutten lijdt nederlaag ondanks goed spel Hardenberg 20 uur geleden