Afbeelding
De Toren

Kerstwens

di 18 december 2018 Politiek lokaal

Toen ik klein was kwam na verloop van tijd mijn oma bij ons in huis wonen. Oma had na het overlijden van opa minder aanspraak en vereenzaamde. Ze at mee met ons en als ik ‘s middags thuis kwam van school was ze oma en oppas tegelijk. We hadden zogezegd een 3-generatiegezin. Dat kennen we haast niet meer in Hardenberg. De zorg voor oma was verdeeld over de gezinsleden.

De tijden zijn veranderd maar de behoefte aan zorg niet. Niet alleen de zorg voor ouderen maar ook voor langdurig zieken. Waar vroeger een heel gezin de zorg organiseerde, komt nu de zorg vaak op één iemand neer.

In Hardenberg zijn veel mantelzorgers actief van jong tot oud. Mantelzorgers zijn van onschatbare waarde. Mensen die langdurig ziek zijn, een beperking hebben of lijden aan een psychische stoornis kunnen niet zonder mantelzorgers. Deze mantelzorgers leveren dagelijkse zorg, zoals koken en boodschappen doen. Hun inzet voorkomt vaak dat zieken eenzaam worden of dat ze eerder naar een verpleeg- of verzorgingshuis moeten. Dankzij mantelzorg kunnen mensen vaak langer thuis blijven wonen en contacten blijven onderhouden met hun eigen omgeving.

De gemeente doet veel om de mantelzorgers te ondersteunen. Met het mantelzorgcompliment, een cadeaubon van 100 euro, een mantelzorgdiner en kaartjes voor het theater geeft de gemeente blijk van waardering voor de inzet van de 1100 aangemelde mantelzorgers. Het helpt misschien om net wat meer kleur te geven aan de vrije tijd van de mantelzorger. Dat is mooi.

Maar het zijn er veel meer!

Wat zou het mooi zijn als zij allemaal de waardering krijgen die ze verdienen.

Hoe?

Het antwoord vond ik in de krant. Professor Laurie Santos uit de Verenigde Staten onderzoekt de psychologie van geluk. Zij leert dat we veertig procent van onze geluksbeleving zelf in de hand hebben en kunnen sturen door ons gedrag. De rest ligt min of meer vast en een klein deel is afhankelijk van de omstandigheden. De kern van haar advies:

Je wordt gelukkig door iets aardigs te doen voor een ander en de tijd nemen om dankbaar te zijn.

Dat is wat mantelzorgers doen!

Ik ga daar werk van maken het komende jaar! Doet u mee?

Namens de fractie van de Partij van de Arbeid wens ik u fijne kerstdagen en een heel gelukkig nieuwjaar!

Rein Jonkhans, fractievoorzitter.

Afbeelding
Publiek geniet van ‘La douce France’ Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Boekpresentatie in Meestershuus Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Korting op OV-jaarabonnementen Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Uitslag Bridgen Dedemsvaart 4 uur geleden
Afbeelding
Kiek hier eens Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Henk en Ali zestig jaar bij elkaar Hardenberg 23 uur geleden
Afbeelding
Ommer Bissingh Internationale Dag Ommen gisteren
Afbeelding
Escaperoom in Gramsbergen Hardenberg gisteren