Afbeelding

“Behoud Nedersaksische taal moet in cultuurnota komen”

wo 7 juni 2023 Hardenberg

“Bliede met dit veurstel”. Met die woorden reageerde onder andere de heer Bakhuis van het CDA dinsdagavond, tijdens de oriënterende raadsvergadering, op een inspraak over meer inzet in de gemeente Hardenberg voor behoud en het bevorderen van het gebruik van de Nedersaksische taal in z’n algemeenheid. Tegelijk bepleitte hij daartoe een eerste aanzet te geven in de vorm van 2 talige plaatsnaamborden. 

“Het Nedersaksisch is al jaren geleden officieel erkend als regionale taal, maar velen zijn zich daar niet bewust van en daar niet van op de hoogte. De gemeente Hardenberg heeft tot nog toe nooit beleidsmatige inzet getoond voor behoud en groei van het Nedersaksisch. En wat heeft erkenning voor zin als het verder niet bevorderd en gebruikt wordt,” betoogde de inspreker met woorden in die trant. Naar zijn mening wordt met 2 talige plaatsnaamborden al een duidelijk eerste signaal afgegeven dat men trots is op de culturele diversiteit. Daarnaast bepleitte de inspreker cursussen en andere educatieve initiatieven in het Nedersaksisch binnen de gemeente te ontplooien. “Het wordt hoog tijd dat de gemeente Hardenberg iets gaat doen om dit waardevol cultureel erfgoed te behouden en te laten groeien en bloeien.”

Het Nedersaksisch wordt met name gesproken in Drenthe, Friesland, Gelderland, Groningen en Overijssel. 

Verschillende raadsleden gaven aan blij te zijn met de aandacht voor het Nedersaksisch. Tegelijk werden er met name door mevrouw Peltjes van de ChristenUnie en Gert Luisman (PvdA) kanttekeningen geplaatst bij de bescherming en bevordering van de regionale taal omdat er binnen de taal heel veel verschillende dialecten zijn. De inspreker gaf aan daarin geen hindernis te zien. Die hindernis zag Arsanio Wiet (PvdA) klaarblijkelijk wel. “Ik concludeer dat ik ‘aan de bak’ moet” vatte hij de verschillende opmerkingen in één zin samen. 

Of en in hoeverre de gemeente Hardenberg daadwerkelijk aan de slag gaat met (plaatsnaamborden) en in het Nedersaksisch werd dinsdagavond niet echt duidelijk. “Het behoud van de taal is belangrijk en moet wel in de cultuurnota komen,” concludeerde Romano Boshove van GroenLinks. 

Lees meer over de discussies in de oriënterende raadsvergadering op hardenberg.raadsinformatie.nl. 

Afbeelding
Goedkeuring voor 14 appartementen in het centrum Hardenberg 33 minuten geleden
Afbeelding
Op reis door Namibië Ommen 57 minuten geleden
Afbeelding
christmas carol concert sallands bachkoor Ommen Ingezonden 1 uur geleden
Afbeelding
Buiten slapen als dakloze voor het goede doel Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Kerstpakketten waarmee u uw waardering duidelijk laat blijken advertorial 5 uur geleden