Afbeelding

Vechtstromen wil meer diversiteit in bestuur

wo 25 mei 2022 Hardenberg

Waterschap Vechtstromen zet actief in op diversiteit in zijn bestuur. Vanuit het motto: ‘water is van ons allemaal’ zoekt het waterschap een frisse blik op waterbeheer. Daarom roept het in het bijzonder jongeren, vrouwen en mensen buiten de waterschapswereld op om zich verkiesbaar te stellen voor de waterschapsverkiezingen in 2023. Deze groepen zijn tot nu toe minder vertegenwoordigd.

Een goede afspiegeling van de samenleving maakt dat je als waterschap weloverwogen keuzes en beslissingen kunt maken en dat inwoners zich herkennen in het bestuur. Iedereen met interesse in de wereld van water en de drive om bij te dragen aan de maatschappij is welkom. Inhoudelijke of technische kennis is niet nodig voor een bestuursfunctie. De bestuurlijke en politieke ervaring kan je ook gaandeweg opdoen en je leert snel van de meer ervaren bestuursleden. In juni kunnen geïnteresseerden gratis de cursus ‘Actief voor het waterschap’ volgen en een kijkje nemen achter de schermen bij waterschap Vechtstromen.

Een openbaar bestuur dat past bij deze tijd

Watergraaf Stefan Kuks hoopt dat vooral jongeren, vrouwen en mensen buiten de waterschapswereld zich aanmelden voor de cursus en willen gaan voor een bestuursfunctie. “Meer diversiteit past bij een modern openbaar bestuur en deze groepen zijn minder vertegenwoordigd. Het nieuwe kabinet is een mooi voorbeeld van hoe het kan, met evenveel vrouwen als mannen en een aantal ‘outsiders’: mensen met specifieke kennis van buiten het ‘politieke wereldje’. De klimaatverandering en de gevolgen daarvan zijn belangrijke onderwerpen zeker voor de jongere generatie. Water is daar een belangrijk onderdeel van en de opgaven waar we voor staan vragen nieuwe en creatieve ideeën. Reden genoeg om meer en andere mensen te interesseren voor het bestuur van ons waterschap”, bepleit watergraaf Kuks.

Training ‘Actief voor het waterschap’

Voor geïnteresseerden biedt Vechtstromen de cursus ‘Actief voor het waterschap’ aan. Tijdens deze gratis cursus van vijf avonden krijgen deelnemers een exclusief kijkje in de wereld van waterschap Vechtstromen. De cursus wordt gegeven door ProDemos. Ook krijgen de cursisten uitleg over de spelregels van de democratie en de rechtsstaat, over hoe ze zelf invloed kunnen uitoefenen en over hoe ze bijvoorbeeld bestuurslid bij het waterschap kunnen worden. Daarnaast staan er interessante excursies en een bezoek aan een vergadering van het algemeen bestuur op het programma. Iedereen die enthousiast is geworden na de cursus kan zich verkiesbaar stellen voor de waterschapsverkiezingen in 2023. Het is dan wel nodig om eerst lid te worden van een politieke partij.

Aan het roer bij waterschap Vechtstromen

Als lid van het algemeen bestuur van waterschap Vechtstromen duik je in maatschappelijke thema’s zoals klimaat, waterkwaliteit, duurzaamheid en innovatie. Je controleert onder andere het dagelijks bestuur, beslist over de uitvoering van grote projecten en houdt oog op de begroting.

Anieke Kranenburg heeft de cursus gevolgd en is inmiddels het jongste bestuurslid bij waterschap Vechtstromen. “De training geeft inzicht in de rol van waterschapbestuurder en de vraagstukken die binnen het waterschap spelen, erg interessant! Een aanrader voor iedereen die overweegt zich verkiesbaar te stellen”. Op de website van waterschap Vechtstromen vertellen Anieke en haar collega-bestuurslid Anneke meer over hun functie in een video. Hier staat ook meer informatie over de cursus.

Afbeelding
Zomerbingo Ommen 11 uur geleden
Afbeelding
Gedicht Aaltje Kraak voor Historische Vereniging Hardenberg 11 uur geleden
Afbeelding
Dion Thriathlon een groot succes Hardenberg 12 uur geleden
Afbeelding
Automobilist tikt fietsster met spiegel aan in groepje fietsers bij Gramsbergen Hardenberg 13 uur geleden
Afbeelding
Sallandruiters vieren jubileum Hardenberg 15 uur geleden
Afbeelding
Opening expositie “rondom de Reest” Hardenberg 16 uur geleden
Afbeelding
Oud legermateriaal doet Ommen aan Video 16 uur geleden
Afbeelding
Priet Proat Bas Kamst Hardenberg 22 uur geleden