Afbeelding

OpKoers.nu energie

wo 20 december 2023 Politiek lokaal

In deze donkere dagen lijkt het alsof je steeds minder energie hebt dan in de mooie zonnige zomer. Of hert werkelijk zo is kunnen we u niet zeggen, maar energie wordt binnen onze gemeente wel steeds meer een belangrijk agendapunt.

Geen ruimte  

Zo kregen we in de gemeenteraad te horen dat bedrijven niet op het industrieterrein kunnen bouwen omdat er geen ruimte is op ons elektriciteitsnet, en het er op lijkt dat dit ook nog wel jaren kan gaan duren. Niet dat onze gemeente hier de enige in is, het probleem breidt zich steeds verder uit en zal de komende jaren nog wel eens vaker op tafel komen.

Kosten terug levering

Daarnaast werden we ook geconfronteerd met het feit dat we in onze gemeente nog genoeg moeten doen voor de energietransitie, een duur woord voor omzetten van fossiele energie naar andere vormen van energie. 

Zo hebben we de afgelopen jaren de zonnepanelen bezit zien nemen van de daken op menige woning in onze gemeente, mede aangejaagd door een leuke subsidieregeling. Maar bij deze vorm van energieopwekking begint het al te kraken, de eerste energieleveranciers berekenen inmiddels kosten als je energie terug levert op het elektriciteitsnet.

Windturbines

Daarnaast wordt er al een paar jaar gekeken naar de mogelijkheid om windmolens in de gemeente te plaatsen, iets wat OpKoers.nu altijd heeft afgewezen, tenzij plaatsing hiervan ook een duidelijk (financieel) voordeel oplevert voor de inwoners van de gemeente. Tot op heden is er nog geen plan geweest wat ons hiervan heeft kunnen overtuigen. Laat staan dat er een plek is waar we de molens/turbines kwijt kunnen, hier zal de raad zich nog wel een over moeten buigen, is de verwachting.

Kernenergie

Ook zijn we eind november bij Urenco (opwerkfabriek voor Uranium) geweest om ons voor te laten lichten over wat daar zoal gebeurt, maar ook om meer informatie te krijgen over kernenergie. 

Het blijkt dat daar de afgelopen jaren ook best wel veel is veranderd en er nu bijvoorbeeld ook kleinere kerncentrales zijn die voor een land als Nederland zeker ook heel interessant kunnen zijn. Of dit dé oplossing is kunnen we u ook nog niet zeggen, want ook deze oplossing kent natuurlijk wel nadelen. Al met al zullen we het in de raad de komende jaren nog vaak genoeg over hebben.

Namens OpKoers.nu wens ik u fijne feestdagen en een gezond 2024, 

Wilfred Brommer,

fractielid OpKoers.nu

Afbeelding
Andere koers.nu Hardenberg 12 minuten geleden
Afbeelding
Aanrijding op kruising Witmanweg en Weverijweg in Slagharen Hardenberg 13 uur geleden
Afbeelding
Opening expositie meidenatelier Hardenberg Hardenberg 18 uur geleden
Afbeelding
Rudy Ligtenberg nieuwe directeur-bestuurder Mijande Wonen Hardenberg 18 uur geleden
Afbeelding
Eigenaar gezocht voor goederen in lopend onderzoek Hardenberg 19 uur geleden