Afbeelding

Witte wieven

wo 5 juli 2023 even sToren

Samen met mijn trouwe hondenvriend Boots wandel ik door het Reestdal, we lopen inmiddels al een uurtje en zijn nog niemand tegengekomen. Aangezien wandelen een volkssport is geworden komt dit niet al te vaak meer voor.

Inmiddels ben al een flink stuk Drenthe in gelopen, over Rabbinge naar het spokemeertje. Daar rust ik even op het bankje bij het meertje. Het is mistig en dat doet me onbewust terugdenken aan de tijd dat ik als kind bij opa en oma woonde. Moeder had namelijk een hernia opgelopen en kon even niet voor ons zorgen. Dus broertje Rob en ik woonden bij opa en oma op de boerderij, en de andere twee bij een oom en tante in Haarle. In die tijd geloofde ik nog alles wat men mijn vertelde. Spoken en geesten waren reële opties, en die flarden mist die over het spokemeertje dreven deden me terugdenken aan wat opa mij toen wijsgemaakt had over de witte wieven en dat ik daar voor moest oppassen. Witte wieven wonen namelijk in van die terpachtige heuvels die je ook veel in het Reestdal ziet, en zijn eigenlijk een soort feeën die voor altijd rondspoken omdat ze andere mensen vermoord hebben. ’s Nachts komen ze tevoorschijn en blijven dan tot ver in de ochtend rondspoken. Opa vertelde dat de witte wieven je zo konden grijpen als je bij ze in de buurt bleef, en dan voorgoed verdwenen was. Supereng allemaal als je een jaar of 9 bent!

Mijn leven was magisch, en ik geloofde alles nog. Maar ja, we zochten ook de spanning op en dwaalden regelmatig langs de Regge en door de moerassen aan de overkant waar vroeger een kasteel stond. En soms was het machtig spannend vooral als die flarden mist omhoog kwamen, en een mensvorm aannemen. Dan moet je vooral uitkijken zei opa.

Al mijmerend aan de rand van het spokemeertje kwam de herinnering aan die angst weer boven die ik toen regelmatig voelde.

Als ik een kuchje achter me hoor schrik ik op uit mijn mijmeringen, kijk om en zie een oudere dame staan in een lange witte jurk. Ik moet grinniken om het toeval, schud mijn hoofd, roep de hond, vervolg mijn weg en doe net alsof de witte wieven nooit bestaan hebben.

Afbeelding
OV-inloopspreekuren 'Ervaar het Openbaar Vervoer' Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
'Super die super Super' Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
'Feest der Herkenning' in Het Punt Twenterand 21 uur geleden
Afbeelding
Uitslag sjoelen Hardenberg 23 feb, 11:57
Afbeelding
Sjoelers in actie Hardenberg 23 feb, 11:26