De Toren

SC Lutten brengt Elim eerste nederlaag toe

ma 21 januari 2019 Sport

SC Lutten heeft zaterdag 19 janauri op sportpark De Kei koploper Elim de eerste nederlaag van dit seizoen toegebracht (1-0). In een enerverende wedstrijd kopte Ronald Kosse zijn ploeg in de 70ste minuut naar een verdiende overwinning.

De thuisploeg kon zaterdag wel over Jan van de Berg en Frank van der Most beschikken Twee dagen voor het treffen met Elim ging trainer Jaap Scholing er nog vanuit dat hij beide verdedigers niet zou kunnen opstellen vanwege schorsingen. Van de Berg en Van der Most kregen immers in de laatste wedstrijd voor de winterstop tegen Hoogeveen een rode kaart. Vrijdag kwam van de KNVB het bericht binnen dat beide kaarten waren geseponeerd, waardoor beide spelers alsnog speelgerechtigd waren. En Scholing zal daar zeer content mee zijn geweest, want met Van de Berg en Van der Most stond de verdediging samen met Glenn Kuipers en David Koopman als een huis. Er werden nauwelijks kansen weggeven. Het middenveld met Thorben Scholten, Ewoud Altena en Ewout Spijker zorgden met goed combinatievoetbal voor de nodige aanvoer voor de aanvallers Nick Lamberink, Ronald Kosse en Rick de Gooijer.

Vooral in de eerste helft schotelden SC Lutten en Elim de talrijke toeschouwers een aantrekkelijke pot voetbal voor. Beide ploegen speelden vol op de aanval. De aanvallen van Elim – dat over enkele getalenteerde spelers beschikt – werden door de Luttenaren steeds snel in de kiem gesmoord. Er werd onmiddellijk met succes op de bal gejaagd, waarna steeds weer (fraaie) aanvallen konden worden opgezet. Dat leverde na tien minuten al een treffer op van Ronald Kosse. Het doelpunt werd echter wegens buitenspel afgekeurd. Vijf minuten later omzeilde dezelfde Kosse – ondanks het vlagsignaal van de assistent-scheidsrechter – buitenspel, maar stuitte vervolgens op de Elim-doelman. Elim kreeg nauwelijks echte mogelijkheden. Ook uit de vijf toegekende corners, wisten de voorwaartsen van Elim doelman Lars Mulder nauwelijks aan het werk te zetten. Slechts één keer werd de sluitpost van SC Lutten tot een fraaie redding gedwongen. In het eerste bedrijf waren verder de beste mogelijkheden voor de thuisploeg. Thorben Scholten schoot na een fraaie 1-2 tussen Ewout Spijker en Rick de Gooijer naast en Jan van de Berg zag zijn kopbal na een vrije trap van Nick Lamberink ook naast het doel verdwijnen. Vlak voor rust leek SC Lutten op voorsprong te komen. Binnen vijf seconden zagen Rick de Gooijer, Nick Lamberink en Ronald Kosse hun inzet gekeerd door doelman Alex Padding.

Tweede helft

In de tweede helft zette Elim meer druk op de verdediging van SC Lutten en creëerde enkele kansen. Er was een periode waarin de verdediging van de thuisploeg onnauwkeurig speelde, waardoor nauwelijks een goede aanval opgezet kon worden. Desondanks wist Elim niet te profiteren van de mindere periode van de zwart-witten. En als de bezoekers eens in de buurt van het Lutten-doel kwamen, was Lars Mulder een sta-in-de-weg.

Uiteindelijk wist SC Lutten zich onder de druk van Elim uit te voetballen, hetgeen in de zeventigste minuut leidde tot de eerste hoekschop van SC Lutten, nadat Eilm er al acht had mogen nemen. De bal werd na de trap van Nick Lamberink door Glenn Kuipers doorgekopt naar Ronald Kosse, die de boomlange Elim-doelman vervolgens koppend het nakijken gaf. Inmiddels was Rick de Gooijer vervangen door Rick Lamberink en werd doelpuntenmaker Kosse vervangen door Niels Lammers. Na de treffer trok SC Lutten zich massaal terug op de eigen helft en loerde op de counter. Ondanks het grote veldoverwicht in de spannende slotfase slaagde Elim er niet in echt gevaarlijk te worden. Uit één van de spaarzame aanvallen scoorde SC Lutten bijna de 2-0. De fraaie omhaal van Nick Lamberink ging buiten bereik van de Elim-keeper via buitenkant-paal naast. Twee minuten in blessuretijd leek Rick Lamberink de strijd definitief te beslissen, maar zijn inzet werd door doelman Padding gekeerd. Een minuut later floot de prima leidende Gerrie Louwes uit Zwartemeer voor het eindsignaal en behaalde SC Lutten na een zeer vermakelijk wedstrijd verdiend drie punten.