Afbeelding
Gert Stegeman

Scheidsrechters graag!!!!

wo 24 april 2024 Hardenberg

Bert Slot (71) uit De Krim is al sinds 2002 docent bij de KNVB. Bert Slot leidt scheidsrechters op. “In 1985 toen ik begon als scheidsrechter hadden we 14.000 scheidsrechters, nu nog geen 4000. We zijn nu al blij dat we op dit moment net zoveel scheidsrechters opleiden, dan er elk jaar stoppen.”

Bert Slot fluit nog elke week wel een wedstrijd. “Ik vind vooral JO19 en JO17 leuk om te fluiten. Die proberen allemaal te voetballen, dat is erg leuk. Heb trouwens in mijn hele scheidsrechter carrière weinig problemen gehad. Mocht overal graag komen. Ben in acht jaar tijd, elk jaar een stapje omhooggegaan. Na acht jaar zat ik in de top van het amateurvoetbal. Wedstrijden zoals Urk tegen WHC (Wezep) waren leuk. Vooral aan WHC heb ik goede herinneringen. Op mijn vijftigste kreeg ik daar als afscheid een wedstrijd aangeboden tussen WHC en Glasgow Rangers. Dick Advocaat was daar trainer en Ronald de Boer en Arthur Numan speelden bij die club. Dat vond ik heel attent van de club. Zulke dingen vergeet je niet.” Wel ziet Bert Slot dat het aantal scheidsrechters achteruitgaat. “Dat komt ook door een maatschappelijke veranderingen. De gezinssamenstelling heeft daar ook mee te maken. Bij de KNVB is veel verval in de leeftijd van 25-40 jaar. Het is maar goed dat er nu veel vrouwen/meiden gaan voetballen, want anders was het ledental nog verder gekelderd.”
Bert Slot leidt veel scheidsrechters op, van jong tot oud. “Het eerste wat ik ze vraag, waarom ze voor de meest negatieve hobby kiezen, want je krijgt altijd commentaar. Er zijn drie cursussen die ik geef. PSRS, dat is voor de pupillenscheidsrechters. Kinderen van 10/11/12 jaar die wedstrijden fluiten van hun leeftijdgenoten. Hoe gaan ze om met ouders die staan te schreeuwen of trainers die van alles roepen. Elke week hebben we in Nederland 33.000 wedstrijden die gefloten moeten worden. Daarvan gaan er honderd misschien niet goed, dus de meeste wel. Die staan niet in de krant. Als er een negatieve wedstrijd bijzit die wel.” Dan is er de VSR (Vereniging scheidsrechter) en dan nog de SO3 (KNVB-scheidsrechter). “Ik kom overal in Noord en Oost. Dan ben ik in Bredevoort en dan weer in Groningen. Ik vind het gewoon leuk om te doen.” Bert merkt ook dat scheidsrechters soms snel afhaken. “Er zijn scheidsrechters die afhaken omdat ze te oud worden, maar ook jongeren die denken dat ze snel hogerop kunnen. Niet iedereen is daar geschikt voor, al is het wel een stuk makkelijker dan vroeger. Toen had de KNVB 14.000 scheidsrechters nu nog geen 4000. Maar we moeten wel aan de bak, want overal en ook in deze regio is een tekort aan scheidsrechters. Het komt nu al voor dat wedstrijden worden afgelast omdat er geen scheidsrechter te vinden is!!”

Afbeelding
Afbeelding
Steekincident bij skatebaan Hardenberg Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Oppassen geblazen! Nepagenten actief in de regio Hardenberg 7 uur geleden
Vlnr: docent Bart-Jan van Kleef - Noa - Zoë - Maria - Roel Gritter
Leerlingen Greijdanus Hardenberg winnen podcastwedstrijd van de Historische Vereniging Hardenberg! Nieuws Ingezonden 9 uur geleden
Afbeelding
Veel ambities en plannen in 2023 uitgevoerd, financiële buffer versterkt Ommen 9 uur geleden
Afbeelding
Bergentheim - RKSV Bornerbroek Sport Ingezonden 11 uur geleden