Afbeelding
Gert Stegeman

Van triatleet naar zwemmer

wo 27 maart 2024 Hardenberg

Chris Kouwenhoven (52)  uit Bruchterveld werd bij ONK (Open Nederlands Kampioenschap) wetsuit zwemmen, in De Waterdam in Volendam op de 1000m en 2000m. Met 14.38 en 30.03 was hij de snelste.

Chris Kouwenhoven vond het jammer dat de deelname in Volendam niet zo groot was. 

“Vorig jaar hadden we veel meer mee gedaan. Nu deden er op de 1000m maar drie mee en op de 2000m waren het er acht.” 

Chris heeft vanaf zijn 17de (35 jaar) aan triatlon gedaan, maar moest door een been blessure een andere keus maken. 

“Op een gegeven moment moet je de keuze maken. Kijk lopen ging nog wel redelijk, maar als ik echt net als vroeger de 10 km in 38 minuten moest lopen, dan werd het teveel. Dus ik ben me meer gaan toeleggen op zwemmen in open water. Zwemmen vond ik altijd al leuk, dus vanaf 2016 ben ik meer gaan toeleggen op zwemmen in open water. Heb in Londen voor het eerst mee gedaan bij de masters op de 800m en later in Steenwijk heb ik mee gedaan aan de Overijsselse Merentocht. Dat is bekend van het schaatsen en dat werd nu gedaan als estafette.”

Wetsuit zwemmen

Vorig jaar werd voor het eerst het NK Wetsuit zwemmen gehouden. “ Ik had er nog nooit van gehoord en zag het ineens voorbij komen. Toen dacht ik dat moet ik in de gaten houden. Ik zag de tijden en dacht dat moet mij ook wel lukken. Het water is niet warm dus ik ging ook trainen in koud water, zoals in Spartelvijver in Sibculo. Op een gegeven moment weet je hoe je hoody moet zitten, je handschoenen aanvoelen en ook je voeten. Ik maak eerst mijn hoofd met dat koude water nat, daarna begin ik eerst met een paar meter borstcrawl en wat rugslag. Daarna is het hoofd wel aan het water gewend en zwem ik rustig door.” Het water in Volendam was 4.5 graden. Volendam of Veulendam zoals ze het daar zeggen. Bekend van de palingsound en jaarlijkse kermis is ook een erg sportief dorp. Of Chris volgend jaar meedoet weet hij nog niet. “ Ze vroegen ons wel of het goed te doen was, want ze zaten te denken aan een 3 km. Het is goed te doen, dus ik zie wel. Ik ben tijdens de wedstrijd niet echt bezig met tijden. Ik kijk wat ik moet doen en als ik zie dat het niet volle bak hoeft dan doe ik het op mijn gemakkie en zwem ik gewoon rond 1.30 de honderd meter.”

10 km en IJsselmeer

Plannen heeft de huisman uit Bruchterveld nog genoeg. “Dit jaar heb ik de 10 km op het lijstje staan dat in de Biesbosch wordt gehouden. Daar wil ik me plaatsen voor de IJsselmeertocht over 25 km. Ik zwem ook nog bij de Grunte en maak schema’s voor anderen.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Landelijk christelijk projectkoor Grace-Choir 2 van start Hardenberg 3 uur geleden
De 8 meiden van de ARS Hardenberg; groep 6
De VlechtjesClub voor KIKA Nieuws Ingezonden 4 uur geleden
Namens de vereniging werd Colling bedankt met een bloemetje en presentje.
Groot spandoek van De Grunte maakt indruk Sport Ingezonden 9 uur geleden
Sponsoren bedankt
Prijswinnaars bij geslaagde avond ZPV De Grunte Nieuws Ingezonden 10 uur geleden
Afbeelding
Zes Tijdreizen Energie gepland Hardenberg 11 uur geleden