Afbeelding

Plons, plons, plons …

wo 13 september 2023 Hardenberg

Rustig baantjes zwemmen was er afgelopen week ’s avonds niet bij. Even was het een lawaaiig wildwater spektakel in dat grote bad van zwembad De Slag. De complete heren waterpoloselectie van De Grunte moest weer wennen. Even leek het er op een grote groep wilde dolfijnen die al zwemmend, krabbelend, duikend er doorheen geholpen moesten worden door de trainster Marian Hultink. Daarna moesten de poloballen het weer gaan doen. Balletje gooien dus. Aan de start van een nieuw seizoen. Voor nieuw plezier en nieuwe polosuccessen. Met de feestelijke herinneringen aan het voorbije seizoen nog in het achterhoofd.


Kampioenen …. wat een feest was het

“Een mooi feest was het zeker”, zegt waterpolovoorzitter Ruud Wesselink (zijn afdeling telt zo’n 100 leden!). “Kampioenschappen worden bij ons altijd groots gevierd. Met een glansrijke 11-4 overwinning op De IJsselmeeuwen (Zutphen) was het tweede waterpolo heren team van ZPV De Grunte kampioen geworden. Voor het eerst weer sinds vele jaren. Het was echt een wedstrijd anders dan anderen. Met spandoeken rondom het wedstrijdbad, een volle tribune en een gespannen maar uitgelaten sfeer. Al vanaf de eerste wedstrijd was de kampioensambitie aanwezig. Ze werden dan ook terecht de beste van de 3e klasse-D en bereikten daarmee de 2e klasse.”

Na het laatste fluitsignaal klonk minutenlang applaus vanaf de tribune, waarna de champagne ontkurkt werd. Na het maken van een teamfoto en een snelle douche vertrokken de mannen op een feestwagen voor een ereronde door het centrum van Hardenberg. Eenmaal terug in De Slag werd het feest voortgezet, samen met andere leden en supporters van de vereniging. En hoe!

Heren 1 had ook nog kans

Ruud: “Ook het verjongde eerste herenteam kon toen nog kampioen worden. Voor dat team bleef het spannend tot de laatste wedstrijd. Helaas, het werd een tweede plek. Denekamp werd de kampioen. Voor dit nieuwe seizoen geldt het doel om terug te keren naar de 1e klasse van de regionale competitie. Voor het tweede team hebben we een nieuwe ambitie, namelijk als opleidingsteam voor de jeugd. Daar is behoefte aan. Met name om door te stromen naar heren 3 en 4.”

En de dames Ruud?

“Het Dames team 1 is actief in de 2e klasse Oost en draaien boven in de ranglijst mee. Het is een heel gezellige groep met leuke meiden en ze zijn erg fanatiek tijdens de wedstrijden. Maar ze kunnen altijd nog wat extra spelers gebruiken om het damesteam te komen versterken. Momenteel werken we nog samen met de dames van De Plons uit Coevorden in een gecombineerd damesteam gestart. Doel is dat beide verenigingen weer een eigen damesteam op benen krijgen.”  

Kweekvijver voor jeugd: aquakids! Plezier maken! is het motto

Ruud: “Van de jeugd moet de zwem- en polo vereniging het vooral hebben. We proberen ze met een flyer al op te pikken op het moment dat ze de zwemdiploma’s uitgereikt krijgen. Promotie voor de sport met als doel de jeugd nog beter te leren zwemmen en de techniek te verbeteren. Ze moeten als otters in het water gek op de sport worden. Of het nou recreatiezwemmen, wedstrijdzwemmen en waterpolo is, dat maakt niet uit. Al het zwemmen en waterpolo is ook een soort familiesport door het sociale aspect met alle bijbehorende verenigingsactiviteiten. Ze gaan het spel geweldig vinden en de jeugd voelt zich er wel bij. En …. sinds jaren hebben we voor elke leeftijdscategorie een team. Jeugd onder elkaar. Daar zijn we best wel trots op. Voor alle leeftijdsgroepen zijn er altijd wel hoogtepunten in het verenigingsleven.” 

ZPV De Grunte

“De waterpoloafdeling bij De Grunte is dus nog altijd een groeivereniging.” zegt algemeen voorzitter Sem Blommendaal. Maar hoe staat de totale vereniging er voor Sem? “Door corona perikelen hadden we natuurlijk ook wel even een dipje naar 260 in ons ledental. En daarmee mochten we nog niet eens mopperen. Nu hebben we de weg omhoog weer goed te pakken en zitten met zo’n 300 leden totaal weer op ons normale niveau. We zijn heel tevreden, ook met resultaten van wedstrijdzwemmers en de inzet van officials. Maar we verwachten ook dat de stijging verder door zal zetten. We werven ook zo actief mogelijk, onder andere via schooltoernooien en sociaal media. En wellicht kan de ooit bekende Waterpolo en Vechtdalrace weer georganiseerd kan worden. En doen daarbij een beroep op al onze vrijwilligers en andere zwemsportliefhebbers om mee te denken en genoeg schouders te vinden om dat evenement gemotiveerd en wel weer op poten te zette

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Baby's houden van boeken Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
Schilderijententoonstelling over 'Zeven Profetessen' Coevorden 5 uur geleden
Afbeelding
'OpStap' in natuurgebied Beerze Hardenberg 6 uur geleden
Afbeelding
Geslaagde ontmoetingsavond Hardenberg 6 uur geleden
Afbeelding
Geweldige 18e editie van de Vrieling Hardenberg CityRun Sport Ingezonden 8 uur geleden