Nipte overwinning SC Lutten tegen Hollandscheveld

zo 3 april 2022 Hardenberg

SC Lutten ontving op zaterdag 2 april het altijd lastige Hollandscheveld. Beide ploegen doen op de ranglijst niet veel voor elkaar onder; halverwege de competitie, waarvan de overige wedstrijden dus moeten worden afgewerkt in de komende twee maanden, staan zowel Lutten als de gasten op een (nog) redelijk veilige afstand van de gevarenzone, terwijl de prijzen inmiddels buiten bereik lijken.

Voor beide opponenten was dat vanzelfsprekend geen reden om er dan maar een gezapig potje van te maken. Integendeel. Vooral de eerste helft was vermakelijk met veel kansen en bij vlagen goede intenties, die niet altijd uit de verf kwamen.

Het team van Sander v.d. Lustgraaf begon sterk en wist in de eerste 10 minuten drie goede kansen te creëren, waaruit zeker twee keer gescoord had moeten worden. En als spits Frank Altena hierna met een volley niet de lat had geraakt, vanuit een voorzet van Fons Veltink, maar een paar centimeter lager had gemikt, dan had-ie een wereldgoal gescoord.

De zwartwitten hadden in die eerste fase afstand kunnen nemen van Hollandscheveld, maar dat betekende niet dat de gasten alleen maar dienst deden als sparringpartner. Bij de eerste tegenstoot stond keeper Lars Mulder op de goede plek; de tweede serieuze doelpoging van de oranjehemden werd ingeleid door weifelend optreden van Lutten op het middenveld, waarna de tegenstander ongehinderd door kon lopen richting strafschopgebied. Het eindigde tenslotte met de bal tegen de paal; uit de rebound bracht een Lutter verdediger redding op de lijn. Bij zoveel kansen in het eerste half uur was de vraag dan ook niet zozeer óf er gescoord zou worden, maar door wie.

Helaas voor Lutten, was dat dus Hollandscheveld. Bij een gelijkwaardige tegenstander is het zaak om de hele wedstrijd door gefocust te blijven, zowel in aanvallend als in verdedigend opzicht. Dat lukte niet altijd, en dat is het enige wat je SC Lutten deze middag zou kunnen verwijten. Door niet goed te reageren (door keeper en verdediging) nadat de bal in het strafschopgebied was gepompt, kregen de gasten de gelegenheid om op voorsprong te komen, en die liet men niet onbenut: 0-1 na een dik half uur spelen. Maar SC Lutten liet zich hierdoor niet van de wijs brengen. Direct daarop een grote kans voor Fons die de bal echter finaal verkeerd raakte, gevolgd door een vlammend schot van aanvoerder Ewout Spijker. Bovenin de rechterhoek, maar net aan de verkeerde kant van de paal. De gelijkmaker kwam vlak voor de rust tot stand via een, niet onhoudbare, kopbal van Ronald Kosse, die een prima vrije trap van Thorben Scholten tot doelpunt promoveerde: 1-1.

Na de rust

In de tweede helft aanvankelijk hetzelfde spelbeeld: een aanvallend maar niet doeltreffend SC Lutten, en een tegenstander die wel scoort… maar gelukkig voor ons in buitenspelpositie, zodat dit feestje in de derde minuut na rust niet doorging. Het gaat hier te ver om alle goede scoringskansen van beide teams te benoemen, en die waren er, met o.a. een afstandsschot op de lat boven keeper Lars, en een uitstekende redding van diens collega op een geplaatste kopbal van Ronald Kosse. Halverwege de tweede helft lukte het de zwartwitten dan toch om het net te vinden, na een uitstekende aanval die begon op links, en eindigde aan de rechterkant waar Fons Veltink werd bediend, die even leek te aarzelen maar wel trefzeker was: 2-1.

Met nog een dikke twintig minuten te spelen draaiden de gasten de duimschroeven aan. SC Lutten moest zich noodgedwongen beperken tot het verdedigen van de voorsprong, en kwam daarbij een paar keer goed weg. Net als in de eerste helft werd de bal van de lijn gered, en voorkwam keeper Lars de gelijkmaker. De thuisploeg was nog één keer gevaarlijk dichtbij de derde treffer, maar daar bleef het dan ook bij. SC Lutten kon opgelucht ademhalen na het laatste fluitsignaal. Misschien had een gelijkspel meer recht gedaan aan het spelbeeld, maar de vreugde bij spelers en thuispubliek was er niet minder om. Aankomende woensdag al speelt SC Lutten thuis het inhaalduel tegen Dedemsvaart, aanvang 20.00 uur.