Afbeelding

Stap voor stap op weg naar duurzaam verwarmde woningen

di 16 november 2021 Hardenberg

In de komende jaren werkt de gemeente Hardenberg stap voor stap toe naar het op een duurzame manier verwarmen van woningen. Want in het Klimaatakkoord is afgesproken dat hiervoor in 2050 helemaal geen aardgas meer mag worden gebruikt.

Duurzaamheidswethouder Nico Lansink Rotgerink: “Veel woningen worden nu nog verwarmd met aardgas. Broeikasgassen die bij het winnen en verbranden van aardgas vrijkomen, zorgen voor opwarming van de aarde. Daardoor verandert ons klimaat. Het terugbrengen van het aardgasgebruik is een belangrijke maatregel. Bovendien wordt de gaskraan in Groningen dichtgedraaid en zijn we afhankelijk van aardgas uit het buitenland. De gascrisis onderstreept de noodzaak om onze huizen te isoleren en op zoek te gaan naar andere warmtebronnen. Dat we gaan stoppen met aardgas zal voor niemand nog een verrassing zijn. We dragen allemaal ons steentje bij door onze huizen duurzamer te maken. Daar zijn we in Hardenberg gelukkig al veel langer meer bezig. Maar er is meer nodig. In de Transitievisie warmte staat wat we moeten doen om ook in 2050 te kunnen koken, douchen en onze huizen te verwarmen zonder aardgas”.

Drie stappen richting aardgasvrij

De gemeente Hardenberg wil het duurzaam aardgasvrij verwarmen van woningen samen met inwoners in drie stappen regelen.

1. Isoleren: door gebouwen en woningen optimaal te isoleren, hebben we minder energie nodig.

2. Energie efficiënt gebruiken en woningen en gebouwen aardgasvrij-ready maken: we zetten steeds meer in op energiebesparing, onder andere door energiezuinige installaties en apparatuur. En we onderzoeken hoe we woningen en gebouwen het best zonder aardgas kunnen verwarmen; bijvoorbeeld door een warmtenet of warmtepomp.

3. Overstappen van aardgas naar duurzame energie: na stap 1 en 2 maken we de overstap en stappen we over op duurzame energie, zoals een warmtenet of een duurzaam gas.

Bij al deze stappen vindt de gemeente Hardenberg het belangrijk dat iedereen de overstap kan betalen.

Aanpak per woningtype

Wat er precies moet gebeuren, ligt aan het type woning. Daarom kiest de gemeente voor een aanpak per woningtype. De gemeente maakt per woningtype een ‘routekaart’ waarop de drie stappen centraal staan. Op de routekaart kunnen inwoners zien wat ze moeten doen om hun woning duurzaam te verwarmen zonder aardgas.

Digitale tools

Nico Lansink Rotgerink: “We werken de routekaarten uit en betrekken inwoners daarbij. En we helpen inwoners met het maken van de juiste keuzes door digitale hulpmiddelen aan te bieden. Daar hoeven we overigens niet op te wachten. Iemand die nu verbouwingsplannen heeft of nieuw gaat bouwen kan al rekening houden met deze transitie. Zorg dat je voorbereid bent en kies voor aardgasvrije oplossingen. De mensen van ons Energieloket of het Startpunt Duurzaam denken graag mee”.

De gemeenteraad bespreekt de Transitievisie warmte in de oriënterende ronde van 23 november en in de raadsvergadering van 7 december. Als de gemeenteraad de visie vaststelt, gaat de gemeente in 2022 aan de slag met de uitvoering.

Afbeelding
'Het Voorlichtingsgesprek' op dinsdag 11 juni bij Zone.college Partnerbijdrage 1 uur geleden
Afbeelding
Bridge-nieuws Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Geslaagde donateursactie Ommen 2 uur geleden
Afbeelding
Uitslag sjoelen Hardenberg 2 uur geleden
Dansen en genieten
Dansen en genieten als in je jonge jaren met live muziek van Way Back Nieuws Ingezonden 3 uur geleden