Afbeelding
Partnerbijdrage

De elektrische heftruck: alleskunner op menig terrein (en veel meer dan dat)

wo 17 april 2024 Hardenberg

In de eerste plaats is een heftruck, voorheen ook wel vorkheftruck, een transporthulpmiddel dat loodzware pallets op de juiste plaats in de stelling of in de vrachtwagen plaatst. Maar in al die decennia dat deze uitvinding zijn nut ruimschoots heeft bewezen, is het een soort iconisch onderdeel geworden. Een symbool van vernuft en kracht, dat je ook bij andere werkzaamheden te hulp schiet. Een aantal situatieschetsen ter illustratie: waarom is de heftruck zo’n tot de verbeelding sprekende alleskunner?

 

Slimme uitvinding van al bijna een eeuw oud

Niet voor niets heeft dit multifunctionele karretje zijn eigen Wikipedia-pagina, met maar liefst twee A4-tjes aan tekst. Al voor de Eerste Wereldoorlog waren technici bezig heftrucks te ontwikkelen, in 1922 was het eerste serieuze exemplaar een feit. Deze had een hydraulische installatie om zware materialen snel te kunnen verplaatsen. Niet veel later volgde de pallet als logische slimme bijvangst: de simpele constructie van enkele houten planken en blokjes waarop goederen vervoerd werden. In 1930 kwam de transportwereld hierdoor in een enorme stroomversnelling. Anno nu is er, ook om duurzame redenen, de elektrische heftruck die idealiter overdag zijn werk doet en ‘s nachts aan de oplader energie bijtankt. Veel bedrijven hebben meer heftrucks om dag en nacht door te kunnen werken. 

 

De heftruck als graag geziene tv-ster

Een heftruck kopen wordt niet alleen gedaan door ondernemers wier bedrijven in een loods zijn gevestigd. Ook agrariërs kunnen een heftruck goed gebruiken, bijvoorbeeld om grote hoeveelheden met zaden uit vrachtwagens te laden. Dat was ook te zien in de populaire serie Clarkson’s Farm, waarin hoofdrolspeler en boer-in-opleiding Jeremy Clarkson zijn trouwe heftruck gebruikt voor uiteenlopende andere werkzaamheden. Zo ziet het Britse enfant terrible kans om metershoge palen in de grond te stampen met een vorkheftruck, om daar vervolgens uilenkasten op te monteren. Ook zet hij er scheefgetrokken schuttingen mee overeind. Een andere inspirerende serie waarin we veel heftrucks ongebruikelijke klussen zien klaren, heet Homestead Rescue, op Discovery. De kracht van zo’n heftruck maakt hem tot die geliefde alleskunner.

 

Inspiratie voor de bouwende jeugd: het even wonderlijke als simpele mechanisme

Als een uitvinding even wonderlijk als simpel is, slaan jonge bouwers daarop aan en doen ze het maar al te graag na in het klein. Denk aan de wereldberoemde steentjes van Deense makelij, waarvan met name de technische variant kinderen een inkijkje geeft in het fenomeen heftruck. De stuurinrichting en het hefmechanisme vormen bovendien een bron van inspiratie omdat ze toepasbaar zijn op andere voertuigen. Denk even terug aan je jeugd, je eerste keer op Schiphol bijvoorbeeld, toen je al die voertuigen zag rondrijden en het allemaal na wilde bouwen. Of misschien doe je dat nog steeds?


De elektrische variant past prima in dit tijdsbeeld

Even terug naar de elektrische heftruck, die menig onderneming direct een boost in effectiviteit en snelheid geeft. En in duurzaamheid, wanneer voor een elektrische heftruck wordt gekozen. Deze stoten geen verontreinigende stoffen uit en helpen dus de luchtkwaliteit in gebouwen te verbeteren. Daarbij is de impact op het milieu minimaal, laat staan als ze met zonne-energie worden opgeladen. Ook maken ze minder lawaai dan heftrucks met een verbrandingsmotor. Het onderhoud is eveneens eenvoudiger. Kortom: de elektrische heftruck past goed in dit tijdsbeeld, waarin duurzaamheid voorop staat bij veel ondernemers.

Afbeelding
Voorwaarts met geraniums op pad Hardenberg 1 uur geleden
dav
Beleef water in de meivakantie Twenterand 19 uur geleden
Afbeelding
Oudheidkundige Vereniging verwelkomt nieuwe voor zitter Twenterand 19 uur geleden
Afbeelding
Feestelijke opening van het zwemseizoen bij Het Heuveltjesbosbad Hardenberg 20 uur geleden
Afbeelding
'Vijvertuinen' opent poort Hardenberg 21 uur geleden