Afbeelding
Partnerbijdrage

Maak je tuin extra gezellig met een tuinhuis

do 28 september 2023 Hardenberg

Als je houdt van een gezellige tuin dan mag een tuinhuis eigenlijk niet ontbreken. Uiteraard op voorwaarde dat je er de ruimte voor hebt. Bij Lugarde kun je ze overigens op maat laten maken. Als één van hun standaard modellen niet past of niet naar je zin is dan kun je altijd nog gaan voor een eigen ontwerp. Een tuinhuisje is natuurlijk niet alleen gezellig, het is ook een heel praktische oplossing. Bijvoorbeeld als je geen schuur hebt en dus je fiets of scooter buiten moet laten staan. Maar ook voor het opbergen van gereedschap, voorraden en de tuinmeubels is een tuinhuis ideaal. Je kunt ook een luifel aan je blokhut of tuinhuis aan laten brengen zodat je heerlijk buiten kunt zitten ook als het nog geen hoogzomer is. In de zomer kan een schaduwplekje juist aangenaam zijn als het buiten tropisch warm is. Een tuinhuis kan ook deel uitmaken van een buitenverblijf voor katten, bijvoorbeeld in combinatie met een kattenren.

Leuk voor de kinderen

Een blokhut in de tuin is voor kinderen natuurlijk ook geweldig. Ze kunnen er de spannendste avonturen beleven. Zeker als de ouders toestemming geven om er in de zomer een nachtje te slapen. Daarnaast vinden oudere kinderen een tuinhuis vaak een prima plek om te chillen met vrienden als ze geen eigen slaapkamer hebben omdat die met een broer of zus moet worden gedeeld. Een tuinhuis is dus voor de hele familie een uitkomst. En bovendien kun je in de kersttijd gezellige lichtjes aan het tuinhuis hangen om je tuin extra sfeervol te maken.

Mag ik een tuinhuis in de tuin zetten?

Een tuinhuis is demontabel en mag daarom al snel worden geplaatst. Meestal is een vergunning van de gemeente ook niet nodig. Als je twijfelt, informeer dan even bij je gemeente wat precies de regels zijn. Een verhuurder kan eventueel bezwaren hebben. Woon je in een huurwoning, vraag dan aan de verhuurder of je een tuinhuis neer mag zetten. Het feit dat een tuinhuis demontabel is geeft je natuurlijk ook de gelegenheid om het mee te nemen als je gaat verhuizen. Als je een koopwoning hebt kan een tuinhuis in de achtertuin een pluspunt zijn als je de woning wilt verkopen.

Een tuinhuis onderhouden

Een tuinhuis of blokhut is gemaakt van hout. Dat betekent dat je het met enige regelmaat moet onderhouden om de levensduur te verlengen. Bewerk het hout bij voorkeur met beits. Dit beschermt het hout tegen invloeden van weer en temperatuur. Je kunt beits aanbrengen op het hout maar je kunt als je dat wilt je tuinhuis ook eerst schilderen in een door jou gewenste kleur. Beits is er namelijk ook in een kleurloze variant. Met gekleurde beits kun je de kleur van het tuinhuis uiteraard ook aanpassen. Het is belangrijk om eens in de paar jaar een nieuwe laag beits op het hout aan te brengen.

Afbeelding
Nieuw lid pastoraal team St. Marcellinusparochie Twenterand 4 uur geleden
Afbeelding
Pinksterpret in Hardenberg Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Dames Bergentheim kampioen en promoveert naar de eerste klasse Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Verkiezingsbijeenkomst Europese Verkiezingen Hardenberg 6 uur geleden
Openingszet door Marnix Willems
Jan Schippers wint 3e AD&M Vaart en Vecht sneldamtoernooi. Sport Ingezonden 8 uur geleden