Tijdens het Levend Veenmuseum worden onder andere demonstraties schaapscheren gehouden.
Tijdens het Levend Veenmuseum worden onder andere demonstraties schaapscheren gehouden.

‘Levend Veenmuseum’ met nieuwe activiteiten

ma 6 mei 2024 Twenterand

Het Veenmuseum aan de Paterswal 11 in Westerhaar houdt op donderdag 9 mei (Hemelvaartsdag) traditiegetrouw het Levend Veenmuseum. Dit populaire uitje heeft ook dit jaar weer veel te bieden voor jong en oud. Naast de vertrouwde rondrit met het veentreintje is op het buitenterrein muziek, zang en dans van diverse gezelschappen te bewonderen naast allerlei interessante beroepen, oude tractoren en ambachten. In de boerderij presenteert Thea Kroese de bezoekers van alles over ons dialect. Verderop bij de schaapskooi kan men zien hoe het schapen scheren in zijn werk gaat.

Primeurs

Daarnaast zijn er twee primeurs dit jaar. Spelers van het Historisch Schouwspel uit Den Ham zullen tijdens voorstellingen bij een veenhut laten zien hoe in vroeger tijden over vrij verkeer van goederen werd gedacht. En bij het washok van de boerderij zullen leden van het Kloostermuseum Sibculo hun befaamde ‘Wasdag’ presenteren. Het Veenmuseum is bijzonder verheugd over deze samenwerking en hoopt hiermee een waardevolle uitbreiding aan het programma te hebben toegevoegd. Natuurlijk zullen het shantykoor uit Sibculo en de boerendansers uit Holten ook niet ontbreken, naast diverse accordeon en harmonica gezelschappen.

Smullen

Bij dit alles wordt ook de inwendige mens uiteraard niet vergeten. Het fraaie buitenterras leent zich prima om even lekker ontspannen te genieten van een drankje. Er zijn diverse eetkraampjes, waaronder de befaamde kapucijners met spek en ui. Of eet u liever een pannenkoekje? Een hamburger wellicht? En geen gedoe met afrekenen: sinds vorig jaar werkt het Veenmuseum met munten.

De organisatie hoopt op een grote opkomst tijdens het Levend Veenmuseum op donderdag 9 mei, van 10.00 tot 16.00 uur.  De entree is gratis. Een vrije gift wordt op prijs gesteld. Ook een vrijwilligersorganisatie als Het Veenmuseum maakt kosten.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Kiek hier eens Hardenberg 44 minuten geleden
Afbeelding
Nieuw lid pastoraal team St. Marcellinusparochie Twenterand 12 uur geleden
Afbeelding
Pinksterpret in Hardenberg Hardenberg 12 uur geleden
Afbeelding
Dames Bergentheim kampioen en promoveert naar de eerste klasse Hardenberg 12 uur geleden
Afbeelding
Verkiezingsbijeenkomst Europese Verkiezingen Hardenberg 14 uur geleden