Afbeelding

Ontmoetingscentrum Juliana: Vijf jaar van warmte, steun en verbondenheid

vr 9 februari 2024 Twenterand

Op woensdag 14 februari zal Ontmoetingscentrum Juliana een mijlpaal bereiken, vijf jaar van zorg, steun en onvergetelijke momenten. Een bijzondere gelegenheid die op donderdag 15 februari met elkaar wordt gevierd. De inloop in Den Ham biedt een veilige haven voor mensen met lichte tot matige geheugenproblemen en hun mantelzorgers, vaak een partner, familieleden of vrienden.

Elke donderdagochtend verwelkomt Juliana zo’n 23 deelnemers, waaronder mensen met geheugenproblemen, ervaren vrijwilligers met persoonlijke ervaring in de zorg voor dierbaren met dementie, en professionals van Evenmens Twenterand of ZorgSaam. Eén van de vrijwilligers deelt: “Ik vind het altijd erg gezellig, haal er veel voldoening uit, maar kan ook anderen helpen door mijn eigen verhaal te delen.”

Bij binnenkomst op een reguliere donderdagmorgen valt direct de knusse sfeer op, mede dankzij de gezellige, ouderwetse kleedjes op tafel. Kopjes en glazen staan klaar, waarbij deelnemers zelf voor drinken kunnen zorgen, wat bijdraagt aan de activering van iedereen.

Maar wat Ontmoetingscentrum Juliana echt bijzonder maakt, is de gezellige, soms uitgelaten sfeer. Hier hoeft niets en kan bijna alles. Het is een plek waar zorgen en verwarring even kunnen worden vergeten, waar iedereen waardevol is en iets voor een ander kan betekenen. Elke week komt een hechte groep mensen samen. Nieuwe deelnemers worden hartelijk welkom geheten. Hier wordt geluisterd, gelachen en soms een traan gelaten. Deelnemers genieten van vaste rituelen zoals koffie- en theemomenten, een gebakje eten, activiteiten en gezamenlijke maaltijden, maar er is ook ruimte voor spontane uitjes en buitenactiviteiten.

Gekkigheid

“Muziek, dansen en zingen blijken toch wel favoriet,” vertelt één van de aanwezige mantelzorgers glimlachend. “Maar daarnaast genieten we ook van de gekkigheid onderling, spelen we regelmatig een spelletje of maken we een bloemstukje. Maar het mooiste is dat hier echt naar elkaar geluisterd wordt. Er is begrip en medeleven.”

De mannen geven aan dat ze gewoon genieten van het samen zijn en de mogelijkheid om te discussiëren over ‘de wereldproblemen’. “Een geintje uithalen met elkaar, er is niks mooiers. Ik sla veel activiteiten over, maar deze ochtend niet. Dit is echt een uitje voor mij,” deelt één van de manlijke deelnemers enthousiast.


Kom een kijkje nemen

Voor degenen die worstelen met geheugenproblemen of voor wie een geliefde dat doet, biedt Ontmoetingscentrum Juliana een warm welkom. “Heb jij last van geheugenproblemen of ken je iemand met een haperend brein? Kom dan eens een kijkje nemen bij ons ontmoetingscentrum Juliana in Den Ham,” nodigt het team uit. Elke donderdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur in Muziekgebouw Juliana aan de Slingerweg 3 in Den Ham.

Afbeelding
'Het Voorlichtingsgesprek' op dinsdag 11 juni bij Zone.college Partnerbijdrage 6 minuten geleden
Afbeelding
Bridge-nieuws Hardenberg 12 minuten geleden
Afbeelding
Geslaagde donateursactie Ommen 54 minuten geleden
Afbeelding
Uitslag sjoelen Hardenberg 1 uur geleden
Dansen en genieten
Dansen en genieten als in je jonge jaren met live muziek van Way Back Nieuws Ingezonden 1 uur geleden