Maud Jansen (voor) en Lian Moes.
Maud Jansen (voor) en Lian Moes.

Twirling is echt topsport)

wo 20 maart 2024 Twenterand

Maud Jansen en Lyan Moes uit Vroomshoop zijn beide Nederlands kampioen twirlen. De 19-jarige Maud is NK Senior Elite. De 18-jarige Lyan is NK Junior Midden. En dat word je niet zómaar, want het is naast een showsport ook echt topsport. Tijdens gymnastiek- en dansoefeningen op ritmische muziek wordt er bij het twirlen gedraaid met de baton.

Beide topsportsters zijn lid van Muziekvereniging ‘De Harmonie’ in Vroomshoop en ze vertellen graag wat meer over deze relatief nog onbekende sport.

Vaak verkeerd beeld

“Je kent het wel van de majorette, met stokjes zwaaien”. Lyan vertelt lachend dat ze dit vaak zegt als haar wordt gevraagd wat het twirlen eigenlijk inhoudt. “Maar dat is natuurlijk veel te simpel”, zo vult ze nadrukkelijk aan. “De meeste mensen hebben een verkeerd beeld van de sport”. Maud omschrijft het twirlen op haar beurt als ‘dansen met de baton’. “Het is veel meer dan alleen maar voor de fanfare aanlopen”. Als je echt iets wilt bereiken in deze sport dan moet je vele uren in de week keihard trainen en er helemaal voor gaan. Het vergt uithoudingsvermogen, coördinatie, algemene kracht en lenigheid en conditie. Maar ook uitstraling en mimiek tellen mee bij wedstrijden. Daarom brengen ze vele uren in de week door in de grote sporthal van Het Punt. “Vooral vanwege het hoge plafond want de baton gaat soms erg hoog”. 

Van jongs af aan

Zowel Maud als Lyan zijn op jonge leeftijd bij de majorettevereniging van De Harmonie begonnen. Maud was nog maar vier jaar en Lyan pakte de baton voor het eerst op toen ze nog maar vijf jaar was. In hun jongere jaren was het echt alleen als hobby en alleen maar voor ‘de fun’. De laatste jaren echter trainen ze serieuzer en willen ze echt iets bereiken. Maud doet binnenkort voor de vierde keer mee met een EK en hoopt ooit op een plek in de top 10 of top 5. Op 20 april doet ze haar best om door de selectie van het daaropvolgende EK te komen. Lyan heeft als doel om met haar team op een niveau hoger als eerste op een NK te eindigen. “Maar we doen het nog steeds voor ons plezier hoor”. Daarover zij Maud en Lyan het roerend eens. “Maud is echt een voorbeeld voor ons team”, zo vult Lyan aan. “Ze is onze trainster en zó goed! Dat willen wij ook.”

Verschillende onderdelen

Waarom is twirlen zo leuk? Lyan vindt het fijn dat ze met het superleuke team steeds weer iets nieuws kan leren. Maud spreekt het vooral aan dat het twirlen uit verschillende onderdelen bestaat en dat je het individueel en als team kunt doen. “We zijn beide opgegroeid met muziek en de baton. Eerst als majorette en later met het twirlen. Het hoort er helemaal bij”.

Afbeelding
Dorothee Spijker treedt op in Openluchttheater Avereest in Balkbrug Nieuws Ingezonden 7 uur geleden
Afbeelding
Heropening skatepark Kruserbrink Hardenberg 8 uur geleden
Afbeelding
Raad schoorvoetend akkoord met nieuwe programmeringsafspraken over windmolens Hardenberg 9 uur geleden
Afbeelding
Schrijfster Leanne Pots in christelijke boekhandel de Welle te Dedemsvaart Nieuws Ingezonden 10 uur geleden
Afbeelding
Gratis cursus Slim op Pad in de bibliotheek Hardenberg 10 uur geleden