Afbeelding

Houten loopbrug in Vilsteren met middeleeuws uiterlijk

di 16 januari 2024 Ommen

Een prachtige houten loopbrug die doet denken aan een middeleeuwse burcht. Dat is de loopbrug die wandelaars tegen komen op een van de wandelroutes op landgoed Vilsteren en het spoor willen oversteken. De houten vakwerkbrug met bovenaan de trap het wapen van het landgoed is deze week geplaatst.

Het landgoed heeft daarmee er zelfs een attractie bij, want vanaf deze brug kan men genieten van een mooi uitzicht over de bossen van Vilsteren. Bovendien komt er ook een informatiepunt met een QR-code die leidt naar leuke feitjes en wetenswaardigheden over Vilsteren.

Wandelaars

Het gaat om een onbewaakte spoorovergang aan een zandpad ten zuidwesten van het dorp Vilsteren. De spoorbeheerder komt met de voetbrug de wandelaars op het landgoed Vilsteren tegemoet en zorgt ervoor dat het spoor weer wat veiliger is, want hij vervangt een Niet Actief Beveiligde Overweg (NABO) op de Vechtdallijn tussen Dalfsen en Ommen. Op meerdere locaties op de Vechtdallijn zijn al onbewaakte spoorovergangen gesloten.

Kosten

De directie van landgoed Vilsteren had een vinger in de pap hoe de brug eruit kwam te zien. Ze is al jaren met ProRail in overleg geweest hoe de overgangen op het terrein aan te pakken. Het ingenieursbureau Antea Group is verantwoordelijk voor de boogconstructie die op grote hoogte ligt en oogt als een brug van een middeleeuwse burcht.

De loopbrug is niet geschikt voor rolstoelers of wie hoogtevrees heeft of degene die niet kan traplopen. De kosten van de brug zijn voor rekening van ProRail en worden geschat op vijf ton. Het streven is dat de brug zo snel mogelijk gebruikt kan worden. Zeker deze maand nog. Zodra de brug is afgebouwd en er leuningen aan zijn gemaakt kunnen de wandelaars over de brug heen.

Afbeelding
Afbeelding
Motorrijder gewond bij eenzijdige aanrijding op de Zwarte Dijk in Slagharen Hardenberg 12 minuten geleden
Afbeelding
Inloopbijeenkomst over park bij Marslanden Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Raadsleden in gesprek in politiek café: wat speelt er in Hardenberg? Nieuws Ingezonden 3 uur geleden
Afbeelding
Formule I op groot scherm bij 'Hapjesdag' Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Inzameling oud papier Twenterand 5 uur geleden