Afbeelding
De Toren

Nieuwste uitgave De Darde Klokke

zo 3 maart 2019 Nieuws

In het nieuwste nummer van het Ommer historisch tijdschrift De Darde Klokke (190) ruim aandacht voor een twee tal oude boerderijen. In het veen- en heidegebied van Stegeren wordt in 1913 de statige boerderij ‘Concordia’gebouwd. Voor de afvoer van de hier gestoken turf worden wijken gegraven waar ook de boeren in de omgeving handig gebruik van maken. In Giethmen is in 1381 al sprake van een zogenaamde hof-boerderij. Deze is beter bekend als erve Luttikhof en voorzien van een zandstenen waterput en met rode pannen gedekte bakhuisje.

Ooit woonde hier de hofmeijer van de Marke Giethmen, die namens de grondeigenaar het beheer uitoefende over de landerijen. De pachters moesten hier de jaarlijkse pacht betalen meestal in granen, wol en vlas dat werd opgeslagen in voorraadschuren. Tegenwoordig kent de boerderij aan de Koedijk een vakantiebestemming met bed and breakfast en terras. In 1905 werd het bootje op de Regge ingewisseld voor een vaste oeververbinding in de vorm van het Giethemer kerkbrugje. In plaats van in een bootje, dat zelf voort bewogen moest worden, konden voetgangers en fietsers sneller naar Ommen en hoefden niet meer over de verderop gelegen Nieuwebrug of Laarbrug. Verder in de jongste uitgave een bijdrage of de inwoners van Ommen Sallanders zijn of Vechtdallers, over Ommer gebruiken en in de vervolgserie over de Rotbrink wordt het kerkpad naar het Ommerbos uitvoerig belicht.

Ommen 700 jaar

Op 25 augustus 1948 werd ‘Ommen 700 jaar stad’ uitbundig gevierd. Er verscheen een boek over de geschiedenis van Ommen en oud-Ommenaren boden een verlichting aan voor de wijzerplaat van de torenklok van de Hervormde kerk in de Brugstraat. Als oud-bewoner van het spoor- en seinhuis bij de Regge beschrijft een zoon van de seinwachter hoe de wissels en seinpalen werden bediend van de spoorlijn op de plek waar de stoomtreinen uit Zwolle en Deventer bij elkaar kwamen. De trein reed op dat punt altijd heel langzaam door twee flauwe bochten met veel lawaai en geknars. De spoorlijn naar Deventer liep tot aan de overweg in Giethmen evenwijdig aan de lijn naar Zwolle en boog daar in de richting Dalmsholte en verder naar Deventer. ‘Toen ik nog naar schoolging in Zwolle moest de stoomtrein soms stoppen voor een rood sein. Dat was dicht bij ons huis. Ik sprong dan vlug uit de trein en was dan na 200 meter al thuis. Vanaf het station in Ommen was dat meer dan een kilometer’, kan de schrijver over het seinhuis zich nog herinneren.

Abonnees van de Darde Klokke krijgen het blad toegestuurd. Losse nummers van De Darde Klokke zijn te koop bij Read Shop aan de Kruisstraat 3 in Ommen.

Afbeelding
Afbeelding
Nieuw lid pastoraal team St. Marcellinusparochie Twenterand 30 minuten geleden
Afbeelding
Pinksterpret in Hardenberg Hardenberg 35 minuten geleden
Afbeelding
Dames Bergentheim kampioen en promoveert naar de eerste klasse Hardenberg 56 minuten geleden
Afbeelding
Verkiezingsbijeenkomst Europese Verkiezingen Hardenberg 2 uur geleden
Openingszet door Marnix Willems
Jan Schippers wint 3e AD&M Vaart en Vecht sneldamtoernooi. Sport Ingezonden 4 uur geleden