Afbeelding
De Toren

Nieuwe uitgave De Darde Klokke

di 28 mei 2019 Nieuws

Heeft Ommen nu wel of geen koninklijke gift ontvangen van Lodewijk Napoleon toen hij in 1809 een bezoek aan Overijssel bracht. In het nieuwste nummer van het Ommer historisch tijdschrift De Darde Klokke (191) alles hierover.

Het zou gaan om 1.000 gulden bestemd voor de armen. Vroegere Ommer historici wisten in geschiedenisboeken er een mooi verhaal van te maken en ook in de Canon van Ommen komt deze geschiedenis aan bod. Echter, onderzoek in de nationale archieven in Parijs leert dat officieel hierover niets is gerapporteerd. Zeker is wel dat de koning Ommen links liet liggen, ondanks dat de stad feestelijk was versierd met erebogen en kronen en alle knipgaten in de straten waren dichtgemaakt en mesthopen van de pleinen waren verwijderd. Daarom dat de burgemeesters van Stad- en Ambt Ommen Napoleon na reisden en alsnog een onderhoud met hem hadden. Met die 1.000 gulden op zak werd door de Magistraat van Ommen bij hun terugkomst aan de Ommenaren een vrolijke avond gegund. Het nieuwste nummer beschrijft hoe het is afgelopen met advocaat Hubert Pinguele die in de achttiende eeuw veel voor de baron van Pallandt van Eerde heeft betekend. Verder een verhaal in de Darde Klokke over een verdwenen nisje in een muur van een oud pand aan de Brugstraat die als verklaring dient voor de naam van de tegenover de muur gelegen Kruisstraat. Het goederenvervoer met paard en wagen over de oude Hessenwegen komt aan bod. Grote huifkarren voortgetrokken door koppels paarden, gemend door bonkige kerels die diepe sporten trokken door het landschap. Ook verhalen over Beerze en Beerzerveld en de school komen aan bod in de nieuwe uitgave van het blad van de historische vereniging.

Abonnees van de Darde Klokke krijgen het blad toegestuurd. Losse nummers van De Darde Klokke zijn te koop bij Read Shop aan de Kruisstraat 3 in Ommen.

Een paar toppers
Leuke wedstrijd voor GV Gramsbergen Sport Ingezonden 3 uur geleden
Acro duo Michelle en Emmelieke en trio Meike, Ilse en Indy
Acro teams TSH op plaatsingswedstrijd NK Sport Ingezonden 5 uur geleden
Afbeelding
N48 dicht na eenzijdig ongeluk met Corvette, herstelwerkzaamheden gaande Hardenberg 6 uur geleden
Afbeelding
Drie kampioenen bij v.v. Den Ham Sport Ingezonden 6 uur geleden
Afbeelding
Baby's houden van boeken Hardenberg 8 uur geleden