Afbeelding
De Toren

Eén jarig jubileum cursus Nederlandse Cultuurverhalen

vr 20 december 2019 Nieuws

Woensdag 18 december vierde de MultiCultiGroep van de cursus Nederlandse Cultuurverhalen hun één jarig jubileum met een feestje, met eten uit diverse landen, in de leerlingenkantine van het Alfa College. De wekelijkse cursus op maandag- en donderdagmiddag, krijgt ondersteuning van Bibliotheek Hardenberg. Initiatiefneemster Margret Ester kijkt terug op een zeer succesvol jaar, waarin het cursistenaantal tot zo’n 65 mensen is gegroeid, uit 16 verschillende landen.

In de cursus worden typische culturele dagen, tradities van Nederland belicht en de beginselen van de Nederlandse taal bijgebracht. Ester schrijft zelf de verhalen, waarin in eenvoudige taal ingegaan wordt op tradities zoals beschuit met muisjes, hoe vieren Nederlanders Kerstmis, Sint Maarten, onze fietscultuur. Een screen showt eenvoudige Nederlandse liedjes, het Wilhelmus, Sint Maartens songs, popmuziek, Sinterklaas-songs, etc. De cursus wordt ondersteund door, waar nodig, vertalingen in enkele talen zoals het Arabisch, Farsi, Turks en uiteraard Engels.

De lessen beginnen gezamenlijk, waarna in kleine groepjes uiteen gegaan wordt. Dit alles is mogelijk door de tien vrijwillige taalcoaches en de steun van de bibliotheek.

Deze enthousiaste, leergierige groep vindt in deze cursus méér dan alleen het leren van de taal. Ze willen integreren, maar ook bezig zijn en contacten maken met zowel de cursisten, veelal bewoners van het AZC, enkele statushouders die in Hardenberg wonen, en de Nederlanders. Soms leidt dit ook tot vrijwilligerswerk, door het aanbreken van de netwerken van de vrijwilligers.

Zowel Hanneke Ardesch, docent Taalpunt, en oprichtster/coördinator Margret Ester, stonden in hun toespraak stil bij hoe het allemaal begonnen is en waar de cursus nu staat. Er is heel veel bereikt. Cursisten die zodra ze status krijgen al een behoorlijk woordje Nederlands spreken en de cultuur wat beter begrijpen. Saamhorigheid; zowel de deelnemers, coaches en anderszins betrokkenen ervoeren het als goed en fijn om op deze manier een blik op het afgelopen jaar en vooral ook op de toekomst te werpen.

Afbeelding
Steekincident bij skatebaan Hardenberg Hardenberg 4 uur geleden
Afbeelding
Oppassen geblazen! Nepagenten actief in de regio Hardenberg 7 uur geleden
Vlnr: docent Bart-Jan van Kleef - Noa - Zoë - Maria - Roel Gritter
Leerlingen Greijdanus Hardenberg winnen podcastwedstrijd van de Historische Vereniging Hardenberg! Nieuws Ingezonden 9 uur geleden
Afbeelding
Veel ambities en plannen in 2023 uitgevoerd, financiële buffer versterkt Ommen 9 uur geleden
Afbeelding
Bergentheim - RKSV Bornerbroek Sport Ingezonden 12 uur geleden