Afbeelding
De Toren

Verzet in Nederlands-Indië

vr 28 februari 2020 Nieuws

Een onbekend maar fascinerend verhaal uit onze geschiedenis: het verzet tegen de Japanse bezetters in het Nederlands-Indië van de Tweede Wereldoorlog. Op dinsdag 10 maart geeft historicus Bart Nauta een lezing bij Ccoba in de Bibliotheek in Ommen. De lezing begint om 20.00 uur.

In 1945 was Nederland net bevrijd van de bezetting door Duitsland. De oorlog eindigde definitief met de capitulatie van Japan en kort daarna begon de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. De militaire acties van Nederland daarin eisten alle aandacht op. Wat zich daarvoor, in de Tweede Wereldoorlog, had afgespeeld in Nederlands-Indië raakte snel in de vergetelheid.

Historicus Bart Nauta geeft een overzicht van de geschiedenis van verzet en collaboratie in voormalig Nederlands-Indië. Hij neemt ons mee naar de bezetting van de Nederlandse kolonie door Japan in de Tweede Wereldoorlog en bespreekt met name het verzet tegen de Japanse bezetter. Wat ging eraan vooraf, wat gebeurde er precies, wie waren erbij betrokken? En welke plek heeft dit stukje onderbelichte geschiedenis in de loop van alles wat erop volgde? Kaarten zijn verkrijgbaar in de Bibliotheek (tijdens bemande openingsuren, weekdagen na 14.00 uur en zaterdag na 10.00 uur) en ter plekke voor aanvang van de voorstelling. De kaarten kosten zeven euro; bibliotheekleden vijf euro en voor Ccoba drie euro. De lezing wordt georganiseerd door Ccoba, de culturele commissie van de Bibliotheek in Ommen en wordt gehouden op de bovenverdieping van de bibliotheek en deze is bereikbaar met de lift.

Acro duo Michelle en Emmelieke en trio Meike, Ilse en Indy
Acro teams TSH op plaatsingswedstrijd NK Sport Ingezonden 52 minuten geleden
Afbeelding
N48 dicht na eenzijdig ongeluk met Corvette, herstelwerkzaamheden gaande Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Drie kampioenen bij v.v. Den Ham Sport Ingezonden 1 uur geleden
Afbeelding
Baby's houden van boeken Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Schilderijententoonstelling over 'Zeven Profetessen' Coevorden 7 uur geleden