Afbeelding
De Toren

Prestatieafspraken voor huurwoningmarkt 2021

wo 16 december 2020 Nieuws

Woningstichting Vechtdal Wonen, Stichting Huurdersorganisatie Beter Wonen, Stichting Huurdersbelangen Hardenberg en de gemeente Hardenberg zorgen ook in 2021 samen voor voldoende en passende huurwoningen in de gemeente. Onlangs ondertekenden de partijen hiervoor de prestatieafspraken voor 2021. Hierin staat wat de woonpartners in 2021 gaan doen om de woonambities voor de huurwoningmarkt te halen.

Wethouder Martijn Breukelman: ‘In Hardenberg zorgen we voor de juiste woning voor de juiste doelgroep. Dat betekent bouwen naar behoefte. Daarvoor hebben we elkaar hard nodig. Met Vechtdal Wonen en de huurdersorganisaties werken we al geruime tijd goed samen om onze ambities voor sociale huurwoningen te halen. Voor 2021 spreken we af hoeveel huurwoningen er gebouwd worden. Maar we kijken verder dan alleen het bouwen van woningen. Het gaat ook om duurzaamheid, levensloop bestendig bouwen en leefbaarheid in de wijken. Ik heb met plezier mijn handtekening gezet onder de afspraken zodat we ook het volgende jaar prettig kunnen samenwerken’.

Directeur-bestuurder Martijn Rink ondertekende de prestatieafspraken namens Vechtdal Wonen: ‘Het is belangrijk dat iedereen zich thuis voelt in de samenleving. Daarvoor moeten we intensief met elkaar samenwerken en verder kijken dan onze kerntaak. Samen bouwen we aan een regio waar het goed wonen, werken en leven is. Met deze prestatieafspraken kunnen we de woon- en leefmogelijkheden in Hardenberg verbeteren’. Namens de Stichting Huurdersorganisatie Beter Wonen zette voorzitter Hofstede z’n handtekening. Voorzitter Moison tekende namens de Stichting Huurdersbelangen Hardenberg.

Beschikbaarheid en betaalbaarheid

De prestatieafspraken richten zich op de huurwoningmarkt en zijn een concrete vertaling van de ambities uit het Programma Wonen. Vechtdal Wonen, de huurdersorganisaties en de gemeente Hardenberg spreken af wat zij in 2021 gaan doen om deze ambities te halen. De prestatieafspraken zijn hiervoor de richtlijn. Er is ruimte om tussentijds aanpassingen of extra investeringen te doen als dat nodig is. Zo willen de woonpartners ook in 2021 samen zorgen voor de perfecte match tussen vraag en aanbod. Daarvoor zetten de partijen zowel in op nieuwbouw als op het verbeteren van bestaande huurwoningen. Concreet bouwt Vechtdal Wonen in 2021 60 betaalbare nieuwbouwwoningen. De partijen onderzoeken of huurwoningen in 2021 versneld kunnen worden gebouwd. Ook in 2021 is er de nodige aandacht voor mensen die met spoed woonruimte nodig hebben. Daarbij wordt gekeken naar reguliere huisvesting, maar ook naar tijdelijke of flexibele woonvormen.

Verduurzaming en leefbaarheid

In 2021 worden opnieuw 29 huurwoningen verduurzaamd. Voor 2021 wordt ingezet op een gemiddeld energielabel B voor alle huurwoningen. Dat zorgt mogelijk voor lagere woonlasten voor de huurders. Nieuwe woningen worden levensloopaanpasbaar gebouwd. Bestaande huurwoningen worden toegankelijker gemaakt als dat nodig is en beter levensloop aanpasbaar zodat ze geschikt zijn voor senioren of mindervaliden. Vechtdal Wonen richt zich niet alleen op woningen, maar ook op leefbaarheid in de buurten en het voorkomen of aanpakken van sociale problematiek in buurten. De samenwerking hierin met bewoners(organisaties) en andere partners hierin wordt in 2021 verder versterkt.

Openingszet door Marnix Willems
Jan Schippers wint 3e AD&M Vaart en Vecht sneldamtoernooi. Sport Ingezonden 37 minuten geleden
Afbeelding
Vrouwen van Nu 'gaan naar Alaska' Hardenberg 41 minuten geleden
Afbeelding
TV De Bosbaan ontvangt cheque van Rabobank voor verduurzaming accommodatie Twenterand 43 minuten geleden
Afbeelding
Voorjaarsmarkt bij Dedemkerk in Dedemsvaart Hardenberg 1 uur geleden
Afbeelding
Skatepark Kruserbrink feestelijk heropend Hardenberg 1 uur geleden