Afbeelding

4 mei herdenking in Gramsbergen

ma 6 mei 2024 Hardenberg

Op 4 mei herdachten inwoners van Gramsbergen e.o. alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesmissies daarna. In de middag werd er door de Oranjeverening Gramsbergen e.o. een krans gelegd bij het monument bij het voormalige gemeentehuis.

Om 19.00 uur vond er een herdenkingsbijeenkomst plaats. In een goed gevulde Boomhofkerk sprak voorzitter Maarten Willering over de gebeurtenissen in Ane tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast haalde Wethouder Werner ten Kate van de gemeente Hardenberg herinneringen op aan zijn grootvader, die met Fokke Schotkamp uit Gramsbergen diende op de Grebbeberg. De levens van beide soldaten verliepen totaal verschillend, Schotkamp werd vermoord in maart 1940 waarschijnlijk door Duitse spionnen, en Ten Kate kon na de oorlog zijn verhalen doorgeven aan zijn familie. Leerlingen van SLS De Ravelijn en OBS Prinses Irene droegen persoonlijke gedichten voor met hun blik op oorlog en vrijheid. Muzikanten van SDG Ane zorgden voor een gepaste muzikale omlijsting. Na de herdenkingsbijeenkomst maakten de aanwezigen de stille tocht naar de begraafplaats aan de Anerdijk. Daar werd de ceremonie voortgezet met twee minuten stilte, het zingen van het Wilhelmus onder begeleiding van Crescendo-KNA en met het leggen van kransen en bloemen op het oorlogsmonument en het graf van Schotkamp. Na de herdenking werd door de aanwezigen Loopgroep Gramsbergen uitgezwaaid die naar Wageningen vertrok om het bevrijdingsvuur naar Gramsbergen te brengen. Een mooie afsluiting van een waardige herdenking en een brug naar de Bevrijdingsdag van 5 mei.

Extra herdenking van basisscholen 

Op 23 april herdachten leerlingen van groep 7 en 8 van SLS De Ravelijn en OBS Prinses Irene de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog bij het monument aan de Esch in Gramsbergen. Enkele leerlingen droegen gedichten voor. Na een minuut stilte legden de leerlingen bloemen bij het monument. Op 4 mei werkten deze leerlingen van beide scholen ook mee aan de herdenkingsbijeenkomst in de Boomhofkerk in Gramsbergen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Nieuw lid pastoraal team St. Marcellinusparochie Twenterand 13 uur geleden
Afbeelding
Pinksterpret in Hardenberg Hardenberg 13 uur geleden
Afbeelding
Dames Bergentheim kampioen en promoveert naar de eerste klasse Hardenberg 14 uur geleden
Afbeelding
Verkiezingsbijeenkomst Europese Verkiezingen Hardenberg 15 uur geleden
Openingszet door Marnix Willems
Jan Schippers wint 3e AD&M Vaart en Vecht sneldamtoernooi. Sport Ingezonden 17 uur geleden