Afbeelding
G. Brokelman

Opening Rondje Radewijk

ma 29 april 2024 Hardenberg

De organisatoren van ‘Rondje Radewijk’, Rezina Ramaker, Gerda Grootoonk, Margreet Schepers en Mariëlle Tijhuis, zijn druk met de voorbereidingen van de fietstocht op tweede pinksterdag, Rondje Radewijk. Op vrijdag 26 april vond de opening plaats bij Samenlevingsschool de Ravelijn in Den Velde.

Ieder jaar kiezen ze voor de fietstocht een gezamenlijk en actueel thema; dit jaar is dat de Olympische Spelen. De kinderen vierden vrijdag de Olympische Koningsspelen. Wat gepaard ging met alle landen, vlaggendragers, olympische ringen en olympisch vuur. Een mooi spektakel waarnaar voorzitter Rondje Radewijk Rezina Ramaker nog een woordje deed. Rondje Radewijk werd voor het er eerst in 2014 gehouden. De doelstelling was om Radewijk op de kaart te zetten als een prachtig woon-, werk- en recreatiegebied. Deze doelstelling is inmiddels zeker wel behaald. Iedere editie zijn er meer dan 1500 tot 2000 fietsers geweest die hebben kunnen genieten van alles wat het dorp biedt. En het leuke is dat het ieder jaar weer anders is. Ook dit jaar valt er weer van alles te zien en te beleven in Radewijk e.o. op tweede Pinksterdag bij het Rondje Radewijk. De fietsroute is ongeveer 24 km en kan gefietst worden tussen 10.00 uur en 16.00 uur.

Deelnemers wordt een afwisselende en boeiende dag geboden en loopt door het landelijk gebied van Radewijk, Loozen, Den Velde en Venebrugge langs ca. 8 erven. Voor onderweg is er een leuke quiz en op bijna elk erf wordt er voor de inwendige mens gezorgd en zijn er hapjes/drankjes te verkrijgen.

Om een beeld te geven van de deelnemers:

Neem een kijkje in de molen van Stichting Korenmolen Windlust en geniet van het uitzicht. Op 20 mei kun je hier het ambachtelijke proces zien van graan naar meel en daarna genieten van lekkere pannenkoeken, ook door vrijwilligers gebakken, van in deze molen op windenergie gemalen graan. De opbrengsten gebruikt de stichting om de molen in goede staat te houden.

Daarna kan je meteen een kijkje nemen in de “keuken” van Bakker Guus van Bakkerij de Rokermolen. Of genieten van zijn heerlijk vers belegde broodjes, warme snacks en ander lekkers.

Voor de kinderen is er vertier op het plein en deze dag is er heerlijk ijs van Gerardo.

De Opgang’ is een kerk die openstaat voor iedereen, ook op deze dag!

Je kunt de kerk en de (nieuw aangelegde) kerktuin bezichtigen en een presentatie over de geschiedenis van de kerk in Radewijk. Komt tot rust onder het genot van een kop koffie.

Ook zijn hier diverse muzikanten en zang wat men kan luisteren.

Op minicamping ’t Loozerveld bent u welkom om de mini-camping en boerderij met melkrobot te bekijken. Deze dag ontdek je ook Friet on Toer, Verschillende kraampjes, De kop van Jut en een gezellig terras met DJ. Leuk weetje; deze camping was genomineerd tot beste mini-camping van 2024. Dit jaar doet Melkveebedrijf van der Haar voor het eerst mee. Een traditioneel familie melkveebedrijf waar de verzorging van koeien hoog in het vaandel staat. Kijk in de stallen en bij de melkstal, Proef Leerdammer kaas en Black Angus hamburgers. Loonbedrijf Prenger zal enkele machines laten zien en voor de kinderen is er een springkussen en traptrekkers!

Sinds 2007 staat Nijeboer Bouw klaar voor iedereen met bouwplannen, met onze roots in Radewijk en sinds dit jaar ook in Ane. Zij maken van jouw idee wereklijkheid, of je nu een groot project hebt of hulp nodig hebt bij slechts een deel. En zoek je naar bouwmaterialen? Die hebben we ook, rechtstreeks voor jouw beschikbaar. Kom tijdens Rondje Radewijk langs en neem een kijkje achter de schermen, inclusief onze prachtige oude zaagmachine. Kinderen kunnen deze dag zelf timmeren en metselen. Op hetzelfde erf vinden we op tweede pinksterdag ook De Erfontwikkelaar. Zij laten erven groeien! Al jaren helpen zij mensen in het buitengebied met het ontwikkelen van hun erf. Van boerenerven tot vakantieparken. Ons doel is het platteland leefbaar en streekeigen te houden. Zij laten graag al hun projecten met trots zien. Gezamenlijk met Nijeboer Bouw is er een springkussen en doehoek voor de kinderen. Er is een tent met muziek aanwezig waarbij het Rokerfeestcomité 2025 de catering verzorgt.

De vijvertuinen van Ada Hofman (ca. 2ha.) behoren tot de mooiste tuinen van Europa! Wandelpaden leiden de bezoekers rond om drie waterlelievijvers en talloze kleinere vijvers, beekjes en waterornamenten; langs kikkers, hagedissen, vissen, vogels en bijzondere bomen en planten.

Op 2e pinksterdag geldt voor de deelnemers aan de fietstocht een gereduceerde entreeprijs. Ook voor een later bezoek tot 30 juni 2024. Er zijn vijverplanten te koop, en tuin-gerelateerde cadeau artikelen. In het tuincafé met terras kunt u genieten van een kopje koffie of thee met wat lekkers. Er kan gespeeld worden met een oud-Hollands spel en door bewoners van AZC de Roskamp zullen zelfgemaakte lekkernijen aangeboden worden.

Gelegen op Buitengoed Erve Raewyck vinden we een vakantiepark met name gericht op mensen met honden met daarnaast Brasserie Wagenwiel. Een gezllig restaurant met ruim terras waar tijdens Rondje Radewijk terecht kunt voor een hapje, drankje en ijs. Tijdens de fietstocht zijn er doorlopend hondensportdemonstraties.

Dit jaar doet samenlevingsschool de Ravelijn voor het eerst mee. Deze unieke en moderne school op het platteland, is in 2019 ontstaan uit een fusie tussen OBS Den Velde en CBS ‘t Kompas uit Radewijk, en staat in de gemeenschap van Radewijk - Den Velde - Loozen en omgeving. De school is een samenlevingsschool, omdat zij een afspiegeling zijn van de samenleving, waarin de leerlingen écht kleuring mogen geven aan hun eigen identiteit. Tijdens rondje Radewijk is iedereen van harte welkom om een kijkje in deze mooie school te nemen en te zien wat de leerlingen rond het thema Olympische Spelen hebben gedaan. Er zijn de hele dag mensen van het team en Eigenwijz aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Bezinningswandeling, de moeite waard! Voorpagina 2 minuten geleden
Afbeelding
Engeltje op schouder redt bestuurster van ongeval Hardenberg 8 uur geleden
Afbeelding
Stichting Historisch Rijwielmuseum krijgt subsidie Hardenberg 12 uur geleden
Afbeelding
Vijf nieuwe laadpalen in Ommen Ommen 13 uur geleden
Afbeelding
Brand in heg bij camping in Rheezerveen Hardenberg 13 uur geleden