Zo ziet de Aziatische hoornaar er uit .
Zo ziet de Aziatische hoornaar er uit .

‘Jagen’ op Aziatische hoornaar

vr 19 april 2024 Hardenberg

De Aziatische hoornaar, een grote wespensoort, die waarschijnlijk vanuit China meegekomen is met een lading aardewerk, terroriseert nu Europa. In Hardenberg is de eerste hoornaar inmiddels ook gevangen door leden van imkervereniging Hardenberg. 

In Nederland werd in 2017 het eerste nest aangetroffen en de hoornaar is nu verspreid door het hele land. Deze Aziatische hoornaar kan mogelijk schade veroorzaken aan ecosystemen, de biodiversiteit, fruitteelt, de imkerij en ook aan de volksgezondheid. 

Bestrijding

Daarom is imkervereniging Hardenberg e.o. onderdeel van de Nederlandse Vereniging voor Bijenhouders (NBV) met alle andere imkerverenigingen in het land bezig met het bestrijden van deze insecten, die veel schade kunnen aanrichten aan honingbijen, wespen, wilde bijen en andere insecten. Er worden vallen geplaatst om deze dieren, met name in deze tijd van het jaar de koninginnen te vangen. 

De Aziatische hoornaar is met 2,5 tot 3 centimeter groter dan de gewone wesp. Hij heeft een geeloranje band om het lijf en goudgele achterpoten.

Niet te verwarren met de onschuldige Europese hoornaar. Die is iets groter, heeft gele en roodbruine kleuren op het lichaam en rode poten. 

Afblijven!

“Graag willen wij als imkervereniging de bevolking van Hardenberg e.o. vragen deel te nemen aan de zoekactie naar de Aziatische hoornaar. Van maart tot en met juni stichten jonge koninginnen van de Aziatische hoornaar een klein nestje, bijvoorbeeld in vogelhuisjes, heggen, struiken, afdakjes en in schuurtjes. Blijf eraf!,” adviseert de imkervereniging. “Als iemand denkt zoiets gezien te hebben, maak een foto en meldt dit op: waarneming.nl/go/vespa-velutina .Ga niet zelfstandig te werk om het nestje te verdelgen, want het kan ook om een Europese hoornaar of andere wespensoort gaan. Ook kunt u dit met foto melden bij: Ron Varwijk via ronvarwijk@icloud.com of bij Judith Benner via voorz.bijenhardenberg@gmail.com.

Afbeelding
Ontmoetingsavond GGZ Hardenberg 55 minuten geleden
Afbeelding
Dodenherdenking Twenterand 1 uur geleden
Afbeelding
Moestuintjes 'in verhuur' Hardenberg 2 uur geleden
Ook de Ierse formatie The Trutones zijn van de partij bij de tweede editie van Stoeterock in Bergentheim.
Stoeterock met drie stevige bands Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
Koorleden in het zonnetje Hardenberg 2 uur geleden