Afbeelding
Gert Stegeman

Wandelaars al vroeg op pad

ma 15 april 2024 Hardenberg

Een twintigtal mensen is al vroeg uit de veren en stonden zondag 14 april bij camping Si-Es-An in Balkbrug te wachten op een wandeling van Landschap Overijssel. Het weer is prima en de stemming is goed. Gidsen Jan Ruitenberg en Harrold Boersma zullen onderweg wat vertellen wat ze allemaal tegen komen. 

Landschap Overijssel organiseert regelmatig wandelen in het Vechtdal, Reestdal en de Lemelerberg. Een mooi en leefbaar Overijssel is van belang en van betekenis voor mensen, dieren en planten. Al meer dan 90 jaar beschermen, ontwikkelen en beheren zij de bijzondere natuur en het streekeigen landschap in Overijssel. Dat doen ze samen met duizenden donateurs, vrijwilligers en met hulp van grondeigenaren, bedrijfsvrienden, de Nationale Postcode Loterij en provincie Overijssel. Alleen samen kunnen ze natuur en landschap in Overijssel versterken. Natuur zal veerkrachtig zijn, maar door het klimaatverandering is actief herstel steeds vaker noodzakelijk. Om deze uitdaging ook de komende jaren aan te kunnen gaan, is steun hard nodig. Elke bijdrage is meer dan welkom.

Terwijl de wandelaars nog staan te kletsen, schettert de groene specht al door de bomen. Het is op deze vroege ochtend (7.00 uur) toch al druk in de bossen. De vogels fluiten, vooral de mezen en merels zijn duidelijk te horen. Onderweg wordt even stil gestaan als Jan Ruitenberg de mensen wijst op sporen. “Dit zijn duidelijk sporen van de das. Een kat begraaft zijn keutels, een das doet dat niet. Hier zijn enkele dassenburchten in de buurt, er is zelfs een bij het heuveltjes bosbad.” Niet veel verder loopt er een kronkelend pad door het bos. Het ligt wat hoger en het pad was vroeger een trambaan. “In 1908 is hij geopend en had zeventig bochten op een stuk van 21 km. De boeren wilden niet allemaal een tram door hun land hebben. In 1939 is alles weer opgedoekt,” aldus Jan Ruitenberg.
Veel wandelaars hebben een verrekijker bij zich en hopen een ree te zien. Nadat de groep de Reest is overgestoken en ze een stukje in Drenthe wandelen, merkt een man zonder verrekijker in de verte een ree op. De man met de grote telelens legt het gelijk op beeld vast. Niet veel later doemt er in de verte een fazant op.
Bij de kerk van Oud-Avereest vliegen de ooievaars rond. Volgens Jan Ruitenberg zitten hier vier nesten. “Al die nesten op palen verdwijnen allemaal als ze kapot zijn. Ooievaars kunnen prima nesten bouwen in bomen.” Na de wandeling wacht de deelnemers nog een ontbijt, en daar hebben ze wel zin na twee uur wandelen in het fraaie Reestdal. En zijn weer wat wijzer geworden.

Afbeelding
Steekincident bij skatebaan Hardenberg Hardenberg 5 uur geleden
Afbeelding
Oppassen geblazen! Nepagenten actief in de regio Hardenberg 8 uur geleden
Vlnr: docent Bart-Jan van Kleef - Noa - Zoë - Maria - Roel Gritter
Leerlingen Greijdanus Hardenberg winnen podcastwedstrijd van de Historische Vereniging Hardenberg! Nieuws Ingezonden 10 uur geleden
Afbeelding
Veel ambities en plannen in 2023 uitgevoerd, financiële buffer versterkt Ommen 10 uur geleden
Afbeelding
Bergentheim - RKSV Bornerbroek Sport Ingezonden 13 uur geleden