Afbeelding
Gert Stegeman

Informatieve Donateursdag

ma 25 maart 2024 Hardenberg

Voor de jaarlijkse donateursdag, die zaterdag 23 maart werd gehouden, had het bestuur van de Stichting Indië Monument een aantal gasten uitgenodigd, die betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van de twee monumenten in het Indiëplantsoen in Hardenberg. Onder hen Hans Nieboer, die als gemeenteambtenaar vanaf het eerste uur een grote hulp voor het bestuur is geweest. Hij vertelde onder andere over de eerste bestuursleden en de enorme betrokkenheid van deze, veelal Indiëveteranen, die zich destijds inzetten voor het monument, waaronder Harm Smid, de initiator voor het monument.  Hij noemde het destijds zijn laatste patrouille zei Nieboer. 

Ook vertelde hij over de succesvolle acties die werden gehouden om voldoende geld in te zamelen. Ook de ontwerper en maker van de monumenten Kees Huigen was aanwezig en vertelde hoe hij tot het ontwerp was gekomen. Waarbij hij de veteranen kon overtuigen dat het ontwerp, de verbinding van verscheurde gedachten tussen het thuisland en het verre Indië, het verhaal van de jongens die gingen en niet weer keerden goed verbeeldde. 

De twee gasten werden in hun verhalen ondersteund met prachtige oude beelden die ten tijde van de onthulling zijn gemaakt en door de Stichting zijn gedigitaliseerd. Deze beelden zijn ook terug te vinden op het YouTube kanaal van de Stichting. Uiteraard werd er ook verantwoording door het bestuur afgelegd over het jubileum jaar 2023 in de jaarverslagen. 

Tijdens het inmiddels traditionele Indische buffet werd er nog veel nagepraat over de afgelopen 25 jaar en de hoop uit gesproken dat men de zes Hardenbergse jongemannen ook in de toekomst kan blijven herdenken. Voor meer informatie, foto’s en filmpjes kunt u terecht op www.indiemonument-hardenberg.nl. 

Afbeelding
Afbeelding
In de Wiekstee in Baalderveld genoten donateurs van de Stichting Indië Monument volop van verhalen, beelden en een Indisch buffet.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Budgetbeperkingen dwingen herziening van plannen N36 Hardenberg 50 minuten geleden
Afbeelding
Het bezoeken van een OV-inloopspreekuur in Hardenberg en Ommen Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
Brand in schuur Lutten Hardenberg 3 uur geleden
Bestuur v.l.n.r: Jan van Hoek, Jannes Janssen, Rein Jonkhans, Jan-Paul van der Pijl, Erik van Asten en Zita van Aggelen.
Doe mee in lokale groene energie in de gemeente Hardenberg! Hardenberg 3 uur geleden
Afbeelding
Evangelisatiedienst op 2e pinksterdag op de Brink in Den Ham Twenterand 4 uur geleden