Afbeelding

Krediet voor bouw nieuwe schoolgebouwen

vr 1 maart 2024 Hardenberg

In de gemeente Hardenberg staat het onderwijs centraal, en daarom stelt het college van Burgemeester en Wethouders voor aan de Gemeenteraad om het Integraal Huisvestingsplan Basisonderwijs (IHP) aan te passen en extra middelen beschikbaar te stellen. Met een extra krediet van 3,5 miljoen komt het totale krediet op 33,4 miljoen euro.

Het IHP voor het basisonderwijs is al sinds 2013 van kracht, maar recentelijk hebben de schoolbesturen aangegeven dat ze enkele aanpassingen en uitbreidingen willen. Belangrijke toevoegingen zijn onder meer de eis voor volledig energie neutrale schoolgebouwen, frisse scholen klasse B, maximale toegankelijkheid en klimaat adaptieve en circulaire eigenschappen.

De komende periode worden zes schoolgebouwen worden aangepakt, waarvan de bouw van het nieuwe schoolgebouw in de Marslanden naar verwachting in 2025 zal beginnen. Deze scholen zijn cbs De Marsweijde, obs De Kern en Gbs Doekes. Er is een tijdelijk schoolgebouw in aanbouw. In het najaar van 2023 wordt dit gebouw geopend. Het tijdelijk gebouw staat dicht bij de plek waar een nieuw schoolgebouw komt. De Marsweide heeft extra ruimte nodig. De ruimte is er niet in de Matrix.

Een ander project omvat Obs Baalder en Gbs Albert Risaeus, die gezamenlijk zullen verhuizen naar een nieuw schoolgebouw genaamd De Baalderhof in Baalder, waarvan de bouw naar verwachting eind 2025 klaar zal zijn.

Verder zullen Cns Balkbrug en Obs Prinses Margriet in Balkbrug hun krachten bundelen in een nieuw schoolgebouw, waarvan de bouw in het eerste kwartaal van 2025 zal starten. Hierbij wordt speciale aandacht besteed aan de verkeerssituatie rondom de school.

Daarnaast wordt onderzocht of Kbs Kwinkslag en Obs Regenboog in Slagharen samen in één nieuw gebouw kunnen worden gehuisvest. Er is overleg geweest tussen Plaatselijk Belang Slagharen en de gemeente Hardenberg. Er komt een onderzoek naar de haalbaarheid van een gezamenlijk gebouw op deze plek. Naast de scholen zullen verschillende maatschappelijke functies hier een plek krijgen. Het onderzoek duurt ongeveer zes maanden. Daarna werkt de gemeente het plan uit samen met betrokken partijen

Ook zijn plannen in ontwikkeling voor nieuwe schoolgebouwen voor Cbs De Bron in De Krim en Cbs De Groen in Dedemsvaart, waarvoor de voorbereidingen naar verwachting in 2025 zullen beginnen.

Gemeente Hardenberg heeft in samenwerking met schoolbesturen bovenstaande volgorde van aanpak bepaald.

Het aantal leerlingen zal naar verwachting toenemen door de bouw van een groot aantal woningen, waardoor de gereserveerde kredieten voor de nieuwbouw van de zes basisscholen en Pro Hardenberg ontoereikend zijn. Daarom wordt voorgesteld om het gereserveerde bedrag van 3,5 miljoen voor de nieuwbouw van Obs Groen nu al toe te voegen aan het budget.

Gebiedsaanpassing: 'houd het stationsgebouw altijd goed herkenbaar' is het uitgangspunt
Gebiedsontwikkeling: nieuwe doelen voor omgeving station Hardenberg Hardenberg 46 minuten geleden
Afbeelding
'Het Voorlichtingsgesprek' op dinsdag 11 juni bij Zone.college Partnerbijdrage 2 uur geleden
Afbeelding
Bridge-nieuws Hardenberg 2 uur geleden
Afbeelding
Geslaagde donateursactie Ommen 3 uur geleden
Afbeelding
Uitslag sjoelen Hardenberg 3 uur geleden